12.06.2022

Проблема дитячої праці залишається актуальною

12 червня Міжнародною організацією праці встановлено як Всесвітній день боротьби з дитячою працею. Міжнародна організація праці була заснована у 1919 як спеціалізована установа Ліги Націй, а після Другої світової війни у 1946 році МОП стала першою спеціалізованою установою Організації Об’єднаних Націй (ООН). На сьогодні членами МОП є 187 держав.

Центральними органами МОП є Міжнародна конференція праці, Адміністративна рада та розташований у Женеві постійний Секретаріат — Міжнародне бюро праці (МБП).

Через свою спеціалізацію МОП є джерелом інноваційного законодавства у сфері праці. МОП регулярно оприлюднює аналітичні звіти про оцінку і тенденції щодо дитячої праці, прав робітників, безпеки праці, прав ув’язнених робітників тощо.

На законодавчому рівні МОП хвалила Конвенцію від 17.06.1999 № 182 “Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці”, яка була ратифікованою Законом України від 05.10.2000 2022-III і таким чином стала частиною національного законодавства України.

Конвенція має на меті усунення використання примусової, шкідливої та небезпечної праці, а також експлуатації дітей.

За українським законодавством, на роботу можна приймати з 16-річного віку (як виняток – у 14-15-річному віці, але лише за згоди одного з батьків чи осіб, які їх заміняють). За Конвенцією, будь-яка форма праці, яка може з високою долею ймовірності зашкодити фізичному, психічному чи моральному розвитку та здоров’ю дитини, їхній безпеці чи особистості, не повинна виконуватися особами, які не досягли повноліття, 18-річного віку.

Статтею 32 ЦКУ встановлено, що неповнолітніми вважаються особи віком від 14 до 18 років. Праця осіб менше ніж 14 років категорично не допускається ні за яких умов обставин.

Цього дня ми звертаємо увагу громадськості на проблему дитячої праці, а особливо, її найгірших проявів: рабства і примусової праці в небезпечних умовах (праці в шахтах), залучення дітей у виготовлення і торгівлю наркотиками, заняттям проституцією та участю у бойових діях.

Photo by Marwan Ahmed on Unsplash

Назад
Попередня Наступна
buttons