29.05.2022

Міжнародний день миротворців ООН

29 травня 2002 році Генеральною Асамблеєю ООН було проголошено Міжнародним днем миротворців ООН. 1948 році було засновано першу місію з підтримання миру і відтоді було організовано понад 70 миротворчих місій. 

Миротворці допомагають організовувати вибори, реформувати правоохоронні органи, захищають права людини а також здійснюють розмінування і організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів і підтримують заходи з повернення біженців і переміщених осіб в їх рідні місця.

Україна приймає активно участь у миротворчих місіях з 1992 року і по теперішній час.  З липня 1992 року Українські ЗСУ у складі миротворців ООН побувало 42 тисячі військовослужбовців, 54 з яких загинули. 

Станом на сьогодні 331 військовослужбовець ЗСУ бере участь у 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН, НАТО та у складі спільних миротворчих сил: Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго, Місії ООН у Південному Судані, Силах ООН з підтримання миру на Кіпрі, Місії ООН у справах тимчасової адміністрації в Косові, Тимчасових силах ООН із забезпечення безпеки в Аб’єй та Багатопрофільній інтегрованій місії ООН зі стабілізації у Малі.

Photo by Louise Nilsson

Назад
Попередня Наступна
buttons