06.03.2022

Звернення Євромайдан SOS до органів державної влади України

ЩОДО ДОПУСКУ В УКРАЇНІ СЛІДЧИХ МІЖНАРОДНОГО КРИМІНАЛЬНОГО СУДУ

Представники громадянського суспільства Україні вітають відкриття повноцінного розслідування ситуації в Україні Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) після передачі ситуації до МКС безпрецедентною кількістю держав-учасниць Римського статуту.

Враховуючи визнання Україною юрисдикції МКС щодо злочинів, скоєних на Майдані під час Революції гідності та в ході окупації Криму та збройного конфлікту на сході Україні, відтепер МКС матиме всі можливості розслідувати та згодом здійснювати судове переслідування найбільш відповідальних за скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Залучення МКС до розслідування ситуації в Україні дозволить підключити додаткові ресурси авторитетного міжнародного суду для побудови справ проти осіб, що є найбільш відповідальними за скоєння міжнародних злочинів.

Попри те, що МКС не матиме можливості переслідувати посадових осіб Російської Федерації за скоєння злочину агресії, він все ж відіграватиме надзвичайно важливу роль у недопущені безкарності за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєнні починаючи з листопада 2013 року на території України.

Навіть на сьогодні МКС уже відіграв неабияку роль у підкріплені міжнародно-правової позиції України шляхом визнання міжнародно-правового характеру збройного конфлікту на сході України та факту окупації Криму.

Разом з тим, попри поширене в окремих колах переконання, МКС не перейматиме на себе юрисдикцію українських судів та не підмінятиме їх. Він вмикатиметься лише у тих справах, де Україна не здатна чи не в змозі здійснювати ефективне досудове чи судове слідство.

Відтак, вкрай важливим є продовження діалогу та всеосяжної взаємодії з МКС, яка почалася ще у 2014 році. Слідчі Офісу Прокурора МКС повинні мати найбільше сприяння з боку українських правоохоронних органів, прокуратури та, там де це можливо, ЗСУ.

Одночасно ми вчергове закликаємо невідкладно ратифікувати Римський Статут Міжнародного кримінального суду.

Назад
Попередня Наступна
buttons