11.02.2022

Російський суд засудив двох українських політв’язнів з Криму

Російський Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів «справи кримських мусульман» Зекір’ю Муратова та Вадима Бектеміров до 11 років і 6 місяців і 11 років відповідно позбавлення волі в колонії суворого режиму. Про це з посиланням на інформацію громадського об’єднання «Кримська солідарність», повідомили Крим.Реалії.

«Наш підзахисний переконаний, що його сьогодні переслідує держава за інакодумство, за свою активну громадянську позицію – був волонтером, відвідував судові засідання з адміністративних та кримінальних справ щодо своїх співвітчизників, і у зв’язку з цим наполягає, що судити його мають із застосуванням норм міжнародного. права. Саме тому Муратов Зекір’я Саїтович, кримський татарин, мусульманин, громадянин України, який вимушено отримав паспорт громадянина Росії, вважає себе політичним ув’язненим», – сказала у суді адвокат Еміне Авамілєва.

«Вадим в останньому слові казав, що не чекає нічого, крім обвинувального вироку і з першого дня арешту чудово знав і розумів, чим це закінчиться. Він не визнавав провину в тих ярликах, які йому навішують. Ми довели, що це була провокація ФСБ, що всі секретні свідки – це агенти ФСБ, які кочують із справи до справи. Про все це було поінформовано суд, але рішення ухвалено», – сказав адвокат Бектемірова Еміль Курбедінов.

Українські правозахисники рішуче засудили політично вмотивований вирок російського суду і виступили із заявою, в якій вимагають, зокрема, негайно та беззастережно звільнити Зекір’ю Муратова та Вадима Бектемірова  та інших політв’язнів, а також закликають іноземні держави відреагувати на такі дії РФ. З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

Варто також додати, що українське МЗС засудило вирок і висловило протест у зв’язку із безпідставними, політично вмотивованими рішеннями Південного окружного військового суду у м. Ростов-на-Дону від 11 лютого 2022 року про засудження до позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями громадянин України – 64-х річного Зекір’ї Муратова з III-ю групою інвалідності на 11 років 6 місяців та Вадима Бектемірова на 11 років.

Назад
Попередня Наступна
buttons