19.06.2019

Круглий стіл: Закон про воєнних злочинців

Правозахисники та науковці представили українським військовослужбовцям суть і мету закону №9438, а також розвіяти міфи та твердження щодо кримінального переслідування українських військових чи інших осіб, що беруть участь у протидії збройної агресії РФ на боці України.

Останні п”ять років Україна долає тяжкі випробування. Одночасно Україна бореться за свою незалежність та рівність на міжнародній арені. Але, боротьба проти агресії РФ можлива не лише з позиції сили , а й з позиції права. Саме за допомогою норм міжнародного права заради встановлення справедливості та притягнення Російської Федерації до міжнародно-правової відповідальності, Україна може перемогти цю війну.

6 червня Парламент нарешті схвалив за основу в першому читанні законопроект №9438 про воєнних злочинців по забезпеченню гармонізації кримінального законодавства до положень міжнародного права.
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65266

🔸 Що це означає?
Цим законом криміналізуються так звані основні злочину за міжнародним правом (геноцид, агресія, злочини проти людяності і військові злочини); забезпечується виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання безкарності зазначених злочинів; вдосконалюється правовий режим кримінальної відповідальності за катування у максимальній відповідності до вимог сучасного міжнародного права.
Законом передбачається надати можливість українському суду ефективно переслідувати людей, які вчинили воєнні злочини.
До міжнародних злочинів не застосовуються строки давності, а покарання за них традиційно є більш серйозним, ніж за вчинення загальнокримінальних (ординарних) злочинів.
Правозахисники та науковці довгий час намагаються пояснити суспільству та політикам важливість імплементації норм міжнародного права до вітчизняного кримінального законодавства.

 

 

Назад
Попередня Наступна
buttons