15.04.2020

Спецдоповідач ООН: обмеження в зв’язку з пандемією не повинні перешкоджати свободі зібрань

Спецдоповідач ООН з питань свободи мирних зібрань та асоціацій Клеман Ньялетсоссі Вуль закликав держави не використовувати пандемію як привід для необгрунтованого обмеження прав людини,зокрема свободи зібрань. Про це ООН повідомляє на своєму сайті.

Вуль розробив керівні рекомендації (принципи), які, на його думку, могли б допомогти державам переглянути вже прийняті заходи для забезпечення прав людини і врахувати вимоги громадян.

“Жодна держава або уряд не зможе впоратися з цією кризою самотужки; громадські організації необхідно розглядати як стратегічних партнерів в боротьбі з пандемією. Я стурбований інформацією, яку я отримав в ході онлайн-консультацій з представниками громадянського суспільства по всьому світу, оскільки вона свідчить про тривожні тенденції і обмеженнях, включаючи обмеження на право громадянського суспільства підтримувати ефективні заходи у відповідь” – заявив Вуль.

Нові законодавчі заходи не повинні порушувати прав людини. Спецдоповідач також рекомендує по можливості залучати представників громадськості до обговорення законів і підзаконних актів, що містять такі заходи, перед їх прийняттям. До того ж необхідно забезпечити співмірність призначаються покарань, які не повинні сприяти поширенню інфекції. Також Вуль рекомендує скоротити роботу судової системи для зниження ризику зараження.

Надзвичайні заходи в галузі охорони здоров’я не можна використовувати як привід для порушення прав людини. Вуль підкреслив, що криза не є виправданням ні для надмірного застосування сили при припиненні зібрань, ні для невідповідних покарань за такі порушення.


Демократію не можна відкласти на невизначений час. Спецдоповідач ООН закликає держави забезпечити свободу зібрань і асоціацій (в тому числі онлайн) для забезпечення зокрема і виборчих прав громадян.

 

Необхідно забезпечити інклюзивну участь. Держава повинна сприяти громадським організаціям у період пандемії. Особливо спецдоповідач вказав на неприпустимість обмеження роботи організацій, правозахисників і журналістів, що займаються моніторингом діяльності силовиків.

Гарантія свободи зібрань і асоціацій в мережі. Необхідно забезпечити не тільки можливість для громадян брати участь онлайн у формуванні державної політики, а й гарантувати дотримання прав громадян, в тому числі і права на таємницю листування і недоторканність приватного життя.

Захист прав працівників на свободу зібрань та асоціацій. Держави не повинні перешкоджати працівникам у реалізації цих прав. До того ж, як зазначає спецдоповідач, ні за яких обставин співробітників не можна звільняти за об’єднання або за висловлювання про необхідність посилення заходів безпеки на своїх робочих місцях.

Необхідно забезпечити право на свободу вираження поглядів. Держави повинні дотримуватися право громадян, журналістів та правозахисників вільно шукати, одержувати і поширювати інформацію. Вуль застерігає держави від використання законів про фейкові новини, вказуючи, що такі закони мають «давню історію зловживань».

Забезпечення можливості представників громадськості використовувати міжнародні механізми захисту прав і свобод людини. Співпраця між ООН і державами, а також залучення до цього процесу громадянського суспільства є необхідною в контексті пандемії.

Міжнародна солідарність необхідна зараз більше, ніж будь-коли. Держави повинні забезпечити можливість громадськості надавати фінансову допомогу, в тому числі міжнародного характеру. Також державам рекомендується надавати фінансову допомогу громадським організаціям та забезпечити їм можливість більш активно брати участь у формуванні політики держави в галузі охорони здоров’я.

Наслідки пандемії коронавірусу і необхідність реакції на вимоги реформ. Спецдоповідач зазначає, що протягом року до пандемії по всьому світу проходили масові протести. «І хоча вимоги протестувальників відрізнялися в залежності від контексту, протестувальники послідовно закликали до більш демократичного управління, більшої поваги прав людини, посилення рівності, припинення жорсткої економії і значущим кроків для боротьби зі зміною клімату і повсюдної корупцією». У світлі економічної кризи через пандемію, враховуючи фінансові заходи і нерівність, Вуль закликає держави в повній мірі враховувати вимоги громадянського суспільства і прагнути до їх задоволення.


Ці принципи, на думку спецдоповідача, повинні допомогти державам належним чином виконувати свої зобов’язання перед громадянським суспільством в світлі виникла надзвичайної ситуації.

Перекладено з російської за матеріалом ОВД-ИНФО.

Назад
Попередня Наступна
buttons