18.05.2023

«Ваша боротьба вже увійшла в історію». В Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Це день відзначається в Україні щорічно у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Далі – пряма мова очільниці Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук.

18 травня трагічна річниця масової депортації кримських татар. Етнічну чистку півострова було проведено за наказом Сталіна. Від нелюдських умов перевезення та злиднів перших років загинуло понад 46% депортованих. А вже в липні 1944 року у їхні порожні будинки заселили 51 тисячу людей, переважно росіян.

Непокаране зло повторюється. Уже за наказом Путіна відбувається гібридна депортація кримських татар. Із початку окупації Криму у 2014 році Кремль взяв курс на витіснення найбільш активної частини населення та його заміщення громадянами РФ із різних регіонів шляхом керованої міграції. Для цього на півострові розгорнулася масштабна система політичних переслідувань. Ще до вторгнення Росії у лютому 2022 року більшу частину із списку ув’язнених складали кримські татари. Серед них наші колеги правозахисники Емір-Усеін Куку, Сервер Мустафаев та інші.

Росія думає, що правда – це зброя слабких. Але правда – це зброя переможців. Російський режим впаде, а ваша боротьба вже увійшла в історію. До зустрічі у вільному Криму!

Назад
Попередня Наступна
buttons