26.09.2024

В Парижі відкрилася виставка «Заради Листа» на підтримку українських полонених

В центрі Парижа вже відкрилася і буде тривати до 30 жовтня виставка «Заради Листа» на підтримку українських полонених, які утримуються країною агресором — Росією.  Ідеологинею проєкту стала українська арткураторка Катя Сита, яка не в перше освітлює цю тему. Організація Центр громадянських свобод посприяла тому, щоб виставка взагалі відбулася, — зокрема надала історії родин, познайомила їх з мисткинями та підтримувала інформаційно.

Як сьогодні виглядає світ людей, які чекають з полону своїх рідних та коханих? Ці люди вимушені оголити свій біль, свої почуття заради листа, щоб мати можливість плекати віру далі, у жорсткій боротьбі, за волю рідної людини, у війні з агресором, що втратив сором, порушуючи всі закони та вчиняє найтяжчі гріхи до українського народу. 

Проєкт, складається з двох частин. Перша — портрети членів родин полонених. Всі з них є жінками, які попри все борються за свободу своїх близьких людей та шукають будь-які шляхи, щоб світ побачив жахіття, скоєні країною агресором. Друга частина складається з аналогових, цифрових та анімованих колажів, створених завдяки фотографіям Олени Морозової та роботі 21 талановитої колажистки.

Мисткині знайомились також з історіями кожного полоненого. Читаючи ці трагічні листи, більшість з них просто не могла впоратися з болем, яким були пронизані тексти. Це викликало ще більше бажання донести, через мистецтво, цю проблему до людей, за межами України. 

Кураторками виступили дві мультимедійні мисткині — Катя Сита та Аннет Сагаль, — які висвітлюють важливі соціальні питання та підтримують молодих митців, а особливо колажистів.

Проєкт наголошує на базовому аспекті — за статтею 71, Женевської конвенції, кожен полонений має право на листування з рідними. Росією це право жорстоко порушується.

Приклади фото Олени Морозової:

Виставка організована спільнотою #моєміністерствокультури, під патронатом артпроєкту CUTOUT COLLAGE та за підтримки французького галериста Xavier Gras та його галереї Le Bonheur est Dans L’instant. 

Назад
Попередня Наступна
buttons