29.04.2022

Україна- перша країна, де розслідування МКС почалося вже під час активних воєнних дій, – Олександра Романцова

Новий етап російсько-української війни та масштаб злочинів, вчинених російськими військовими в Україні після 24 лютого, сприяли виникненню прецеденту в роботі Міжнародного кримінального суду. Раніше ніколи представники суду не приїжджали до зони конфлікту до його закінчення. Про це виконавча директорка Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова розповіла в інтерв’ю PLATFOR MA.

«В Україні зараз унікальна ситуація. Як правило Міжнародний кримінальний суд після закінчення конфлікту ще довго визначає, чи там є ознака злочинів чи ні, і тільки потім приїжджає. Україна — перша країна, куди міжнародний прокурор приїхав поки конфлікт ще йде. Вони вже тут працюють», – зазначила вона, відповідаючи на питання журналіста.

Вона також розповіла, яким чином побудований процес документування воєнних злочинів і що потрібно для того, аби прискорити процес ухвалення процесуальних рішень щодо них на міжнародному рівні.

Олександра Романцова розкрила й деякі подробиці роботи правозахисників і волонтерів щодо організації процесу документування воєнних злочинів на території України.

«У нас є коаліція з правозахисних організацій. Кожна з них взяла собі регіон, по якому складає хроніки та обробляє інформацію. Це свідчення людини, яка документує, тому що сама є жертвою або родичем жертви. Також це дані з відкритих джерел», – зазначила вона.

Про інші особливості документування воєнних злочинів, як такі злочини класифікуються, і не лише про це ви можете дізнатися, ознайомившись з повною версією інтерв’ю тут.

Назад
Попередня Наступна
buttons