29.07.2022

Правила війни Старого Завіту гуманніші за методи армії РФ, – релігієзнавці

Правила війни, прописані у Старому Завіті, гуманніші за методи ведення війни, які застосовує російська армія. Про це заявив В’ячеслав Горшков, координатор співпраці з релігійними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті під час брифінгу «Війна Росії з Богом», який відбувся напередодні в Українському кризовому медіа-центрі.

Під час заходу йшлося про різноманітні аспекти документування руйнування культових споруд під час другого етапу російсько-української війни.

Головний акцент дискусії – руйнування культових споруд є порушенням Міжнародного гуманітарного права, документування таких злочинів необхідне для притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах як українським правосуддям, так і в рамках міжнародних механізмів.

«Невибіркові обстріли, які не мають чітко визначеної воєнної мети, є порушенням законів і звичаїв війни. Крім того, згідно з Міжнародним гуманітарним правом, деякі типи об’єктів громадянської інфраструктури мають особливий захищений статус. До них належать медичні установи; заклади освіти; історичні пам’ятки та інші культурні об’єкти; а також культові споруди», – наголосив експерт Центру Громадянських Свобод В’ячеслав Ліхачов.

«Війна, яка зараз триває – це війна ціннісна. Росія – це цінності, які ведуть у ХІХ століття. Метою цієї війни – є знищення нашої (української) ідентичності … Росія замінює реальність своєю ідеологічною надбудовою. Через злочинні дії російської армії руйнується релігійне різноманіття України», – зазначив Ігор Козловський, релігієзнавець, старший науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С.Сковороди НАН України

Тези вищезгаданих спікерів підтримав і Руслан Халіков, релігієзнавець, керівник проєкту «Релігія в огні» Майстерні академічного релігієзнавства. «Руйнування культових споруд – це не просто порушення Міжнародного гуманітарного права, це порушення прав людини на свободу совісті. І це порушення є воєнним злочином. В Україні – абсолютна свобода віросповідання. В Росії підхід більш централізований. Росія чинить наступ на релігійну свободу, здійснює спробу нав’язати російську суспільну модель», – додав він, коментуючи ситуацію.

Варто наголосити, що часто культові споруди мають також значну історичну та культурну цінність. «Руйнування культових споруд у низці конфесій через особливості віровчення робить взагалі неможливим повноцінне відправлення культу, тобто порушується також свобода віросповідання значних груп населення», – резюмував релігієзнавець.

Українські громадські організації та державні органи докладають значних зусиль для документування випадків пошкоджень та руйнувань культових споруд у ході повномасштабної російської агресії. Ця робота ускладнена через обмежений доступ до районів інтенсивних бойових дій і повною відсутністю доступу до окупованої території (а часто також – як відсутністю технічної можливості зв’язку з людьми на місцях, так і небезпечністю для них передачі профільним організаціям такої інформації та самих подібних контактів). Крім того, на відміну від освітньої або медичної інфраструктури, релігійні об’єкти не об’єднані в єдину організацію (тим більше, державну), яка могла б збирати інформацію централізовано за налагодженими раніше каналами.

Саме відсутність такої централізованої системи обліку призводить до достатньо помітної різниці в інформації щодо руйнування культових споруд.

Так, за даними Інституту релігійної свободи, щонайменше 240 релігійних споруд постраждали від російського вторгнення в Україну.

 220 кейсів були задокументовані в межах проєкту «Релігія в огні» Майстерні академічного релігієзнавства, що реалізується спільно з Конгресом національних громад України.

За даними Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, загарбники завдали руйнувань щонайменше 183 релігійним спорудам в Україні.

Коаліцією неурядових організацій «Трибунал для Путіна» були задокументовані 129 випадків. Згідно з останню доповіддю Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні,  під час повномасштабної російської агресії постраждало 74 культових будівель.

Різниця в кількісних даних пояснюється недостатньою координацією та обміном інформацій між ініціативами, а також різними методологічними підходами. Деякі ініціативи фіксують випадок лише після безпосереднього огляду об’єкта, що постраждав; інші вважають за можливе задокументувати факт на основі фото- та відеозйомки, а також свідчень очевидців або навіть повідомлень ЗМІ та соцмереж. Крім того, є об’єктивні складнощі у процесі документування.

Експерти говорили також і про зовнішньополітичний вимір проблеми. На зовнішньополітичній арені Москва доклала також чимало пропагандистських зусиль для звинувачень Києва у порушенні прав національних та релігійних меншин. У цьому контексті є важливим звернути увагу на численні факти обстрілів будівель мечетей, синагог та культових об’єктів інших релігійних груп (зокрема, масові руйнування церков так званої Української православної церкви Московського патріархату). У низці регіонів постраждали або були повністю зруйновані 100% синагог. Пошкоджена була єдина караїмська кенаса на території “материкової” України — культова споруда малої етноконфесійної групи, що в релігійному плані є відгалуженням юдаїзму. Караїми в Україні визнані корінним народом, що, згідно з нормами міжнародного права та вимогами ООН, передбачає особливо дбайливе ставлення до їхньої культурної та історичної спадщини», – розповів В’ячеслав Ліхачов.

Підсумовуючи результати брифінгу можна зазначити – як православні храми, так і культові споруди різноманітних меншин знаходяться у безпосередній загрозі внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Претендуючи на дотримання якихось релігійних цінностей та формуючи ідеологію, нібито засновану на якихось духовних «скрєпах», насправді Росія розпочала запеклу війну з Богом, релігією та свободою совісті.

Збір та чесний аналіз фактів руйнувань культових будівель красномовно свідчить про це. І, звичайно, всі аспекти порушення Міжнародного гуманітарного права слід документувати для майбутнього суду над воєнними злочинцями. 

Запис брифінгу за лінком https://bit.ly/3Br5tZY

Назад
Попередня Наступна
buttons