26.07.2023

Правозахисники та родичі полонених вимагають звільнення українських медиків з російської неволі

Понад 500 українських медиків нині насильно утримує Росія. Серед них і цивільні, і військові медики. У День медичного працівника, 27 липня, Центр громадянських свобод спільно громадською організацією «Військові медики України» починає масштабну інформаційну та адвокаційну кампанію, місія якої — дотримання прав полонених внаслідок російсько-української війни медиків. Згідно з Міжнародним гуманітарним правом принижувати гідність військовополонених, катувати та знущатися з них — заборонено! 

«До нас ставилися, як до собак. Не можна було до нас торкатися чи підходити. Зазвичай в таких умовах вилазять усі хронічні хвороби й у кожного вони різні. Медичних препаратів постійно не вистачало. А коли наші ліки закінчилися, нас уже зовсім не було чим лікувати», — згадує про дні у полоні військова медикиня Марʼяна Мамонова.

Російські військові чинять чергові воєнні злочини щодо медичного персоналу, який перебуває в полоні. Медики покликані рятувати життя і полегшувати страждання, натомість їх карають за те, що вони до останнього виконували свій професійний обовʼязок.

Центр громадянських свобод звертається до міжнародних медичних інституцій та організацій з проханням посилити тиск на РФ задля збереження життя до моменту звільнення з неволі тих, хто гідно ніс клятву Гіппократа і рятував життя, іноді ціною власного здоров’я та власної свободи.

Також ми закликаємо до солідарності усіх українських та іноземних медичних працівників і просимо поширити цю інформацію з закликом до відповідних інституцій і тегаючи їх у соцмережах. Текст поста українською та англійською, ілюстрації, список інституцій і тегів окремо додаємо.

Ця адвокаційно-інформаційна кампанія відбувається у межах ініціативи Центру громадянських свобод Prisoners Voice, метою якої є звільнення всіх цивільних ув’язнених, військовополонених та політв’язнів, які опинилися в неволі внаслідок російсько-української війни ще з 2014 року.

Інформація для поширення

Зображення / Picture: Twitter, Facebook, Instagram

УКРАЇНСЬКА ВЕРСІЯ

Понад 500 українських медиків нині насильно утримує Росія. Серед них і цивільні, і військові медики.

Окупанти чинять чергові воєнні злочини щодо медичного персоналу. Медики покликані рятувати життя і полегшувати страждання, натомість їх карають за те, що вони до останнього виконували свій професійний обовʼязок.

Згідно з Міжнародним гуманітарним правом принижувати їх гідність, катувати та знущатися з них — заборонено! Та  утримувати медиків у полоні не можна, коли на це немає прямої необхідності.

Звертаємося до міжнародних медичних інституцій та організацій з проханням посилити тиск на РФ задля збереження життя та звільнення з неволі тих, хто гідно ніс клятву Гіппократа і рятував життя, іноді ціною власного здоров’я та власної свободи!

ENGLISH VERSION

Russia is forcibly holding more than 500 Ukrainian doctors. There are both civilians and military medics among them.

The occupiers are committing war crimes against medical personnel. Doctors are intended to save lives and relieve suffering but they are punished for performing their professional duty till the end.

According to International Humanitarian Law, degrading their dignity, torture and ill-treatment are prohibited! Also, doctors must not be held captive if there is no direct necessity.

We kindly request the international medical institutions and organizations to increase pressure on Russia to save lives and release from captivity those who devotedly fulfilled the Hippocratic oath and saved life, even if it was dangerous for their own health and freedom.

ТЕГИ / TAGS

Twitter: @UNICEF @UNICEF_UA @WGEID @DOTW_UK @_MdMUSA @MdM_Suisse @DOTW_UK_Events @WHO @DrTedros @medwma @drenabulele @UNHumanRights @MSF @MSF_Ukraine @MSF_USA

Facebook: @UNICEF @UNICEFUkraine @unitednationshumanrights @doctorsoftheworld @WHO @DrTedros.Official @WorldMedicalAssociation @drosahonenabulele @msfinternational @msf.ukrainian

Instagram: @unicef @unicef_ukraine @unitednationshumanrights @doctorsoftheworld @who @whoukraine @drtedros @drosahonenabulele @doctorswithoutborders @msf_ukrainian

Назад
Попередня Наступна
buttons