02.12.2022

Паралельна конференція громадянського суспільства ОБСЄ 2022

Паралельна конференція громадянського суспільства ОБСЄ 2022 року відбулася в середу, 30 листопада 2022 року, у м. Лодзь, напередодні засідання Ради міністрів ОБСЄ. Як і в попередні роки, Паралельна конференція була організована мережею НУО в регіоні ОБСЄ, Платформою громадянської солідарності (ПГС), за підтримки польського головування в ОБСЄ 2022 року.

Цього року «Центр Громадянських Свобод» виконує обов’язки секретаріату Платформи громадянської солідарності.

Паралельна конференція громадянського суспільства 2022 року продовжила традиції Паралельних конференцій ОБСЄ, що відбулися в Астані (2010 р.), Вільнюсі (2011 р.), Дубліні (2012 р.), Києві (2013 р.), Базелі (2014 р.), Белграді (2015 р.), Гамбурзі (2016 р.), Відні (2017 р.), Мілані (2018 р.), Братиславі (2019 р.), Тірані (2020 р., онлайн) та Стокгольмі (2021 р.).

Ці конференції стали для громадянського суспільства форумом для пошуку відповідей на поточні виклики в роботі ОБСЄ та виконання державами-учасницями зобов’язань у межах ОБСЄ, а також для розробки стратегій та рекомендацій, спрямованих на розширення можливостей політичних органів, інститутів та держав-учасниць ОБСЄ.

Конференція об’єднує дослідників та експертів з громадянського суспільства та дипломатичного співтовариства ОБСЄ, міжнародних та регіональних офісів Західної Європи, Південно- Східної Європи та Центральної Азії .

Організована Платформою громадянської солідарності, зустріч стала міжнародною платформою громадянського суспільства, яка завжди у тісному контакті з ОБСЄ. Серед понад ніж 100 організацій-членів є три лауреати Нобелівської премії світу цього року – Вясна. Правы чалавека ў Беларусі / Viasna. Human rights in Belarus, Center for Civil Liberties / Центр Громадянських Свобод з України та “Меморіал” з Росії .

Це спільний захід «Центру Громадянських Свобод», Меморіалу, Правозахисного центру «Весна», Центру розвитку демократії та прав людини, IHPR, Нідерландського Гельсінського комітету, DRA-Austausch e.V. і багатьох інших.

Ця конференція є нагадуванням про необхідність вшанувати роботу окремих осіб, які працюють у сфері захисту основних прав людини, і роботи, спрямованої на зміцнення миру та безпеки в регіоні ОБСЄ.

Конференція була розділена на 4 послідовні панелі: Російська агресія проти України. Усунення прогалин у підзвітності, яку модерувала Антоніна Маслика, з Нідерландського Гельсінського комітету; Криза в Росії та Білорусі: від репресій до агресії, модератор – Центр розвитку демократії та прав людини; Оцінка виконання окремих зобов’язань в області людського виміру головуючими державами: Північна Македонія та Польща, модератор Олександра Романцова, та Дискусія про майбутнє ОБСЄ, яку модерував Симон Папуашвілі, Міжнародне партнерство за права людини (Бельгія ). Після цього відбулася презентація підсумкового документа конференції та коментарі офіційних осіб ОБСЄ.

Декларація цього року під назвою «Зупинити агресію , покінчити з безкарністю, забезпечити справедливість і підзвітність, запустити процес зміцнення ОБСЄ та підтвердити тверду прихильність Гельсінським принципам» складається з таких розділів, як-от:

  • Солідарність з Україною та потреба у сильнішій підтримці.
  • Забезпечення справедливості та усунення лакун у підзвітності.
  • Зв’язок репресій та агресії. Необхідність ефективних інструментів для реагування на кризи людського виміру.
  • Інші головні проблеми.
  • Простір громадянського суспільства.
  • Майбутнє ОБСЄ: необхідність змін.

Короткий зміст Декларації:

  • На жаль , ОБСЄ не вдалося уникнути війни в Європі. Організації доведеться реформуватися. Важливим фактором є посилення ролі громадянського суспільства у запобіганні воєн у XXI столітті. Тому що насильницькому конфлікту завжди передують репресії проти акторів громадянського суспільства. Ми повинні реагувати на обмеження свободи слова прав людини і громадянина не лише в Росії, а й в інших країнах, як-от Білорусь, Туреччина та Азербайджан.
  • Тому ми закликаємо координатора ОБСЄ з громадянського суспільства постійно поєднувати інтереси про захист, зміцнення та залучення громадянського суспільства на найвищому рівні.
  • Демократичні держави-члени ОБСЄ повинні створити неформальну групу друзів громадянського суспільства. Нам потрібні стратегії щодо зміцнення громадянського суспільства в регіоні ОБСЄ як важливої основи мирного світового порядку.
  • Перед лицем найбільшої сухопутної війни у Європі з часів Другий світовий війни ми вимагаємо створення міжнародного трибуналу під егідою ООН, який повинен засудити і притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців.

Представники Платформи «Громадянська солідарність» представили підсумковий документ конференції – Декларацію Голові ОБСЄ, міністру закордонних справ Польщі Збіґнєву Рау та його колезі Буяру Османі, майбутньому Голові ОБСЄ. Також з документом ознайомилися Хельга Марія Шмід, Генеральний секретарю ОБСЄ, Маттео Мекаччі, Директор ОБСЄ/БДІПЛ, Тереза Рібейро, представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, Маргарета Седерфельт, президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ, Кайрат Абдрахманов, Верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин.

Метою ОБСЄ є забезпечення миру в Європі, напад Росії на Україну є серйозною поразкою для організації. Роль Платформи Громадянської солідарності зараз стає ще важливішою. На тлі російської наступальної війни зараз громадські діячі організовують гуманітарну допомогу в Україні та для України. І мова йде про вирішення конфлікту – підтримуючи міжнародні переговори між організаціями громадянського суспільства, вони запобігають заглибленню окопів. Це також важливо з огляду на такі конфлікти, як-от Вірменія та Азербайджан чи Киргизстан і Таджикистан.

Назад
Попередня Наступна
buttons