04.12.2023

Центр громадянських свобод організував Паралельну конференцію громадянського суспільства ОБСЄ в Скоп’є

В середу, 29 листопада, в Скоп’є відбулася Паралельна конференція з питань громадянського суспільства – напередодні засідання Ради міністрів ОБСЄ. На події Центр громадянських свобод виконував обов’язки секретаріату Платформи громадянської солідарності, а виконавча директорка організації Олександра Романцова модерувала панель «Боротьба з катуваннями та насильницькими зникненнями в регіоні ОБСЄ: Виконання Рішення Ради міністрів 7/20».

Паралельна конференція громадянського суспільства 2023 року продовжила традиції Паралельних конференцій ОБСЄ, що відбулися в Астані (2010 р.), Вільнюсі (2011 р.), Дубліні (2012 р.), Києві (2013 р.), Базелі (2014 р.), Белграді (2015 р.), Гамбурзі (2016 р.), Відні (2017 р.), Мілані (2018 р.), Братиславі (2019 р.), Тирані (2020 р., онлайн),  Стокгольмі (2021 р.) та Лодзі (2022).

Ці конференції стали для громадянського суспільства форумом для пошуку відповідей на поточні виклики в роботі ОБСЄ та виконання державами-учасницями зобов’язань у межах ОБСЄ. Також подібні події сприяють розробці стратегій та рекомендацій, спрямованих на розширення можливостей політичних органів, інститутів та держав-учасниць ОБСЄ. Конференція об’єднує дослідників та експертів з громадянського суспільства та дипломатичної спільноти ОБСЄ, міжнародних та регіональних офісів Західної Європи, Південно-Східної Європи та Центральної Азії.

Другий рік поспіль Центр Громадянських свобод виконує обов’язки секретаріату Платформи громадянської солідарності. До організаційного комітету конференції також увійшли Helsinki Committee for Human Rights, Austausch e.V та Minority Rights Group Europe.

Цьогорічний захід надав можливість для змістовного діалогу, обміну знаннями та спільних ініціатив. Мета заходу – налагодження зв’язків і створення партнерств між організаціями громадянського суспільства, представниками державних установ і міжнародних організацій, а також презентація Декларації під назвою «ОБСЄ та її держави-учасниці повинні подолати параліч організації, зупинити продовження агресії, забезпечити правосуддя, реагувати на розширення конфліктів і посилення утисків, а також замислитися над майбутнім Гельсінського процесу». Це 10 розділів, серед яких зокрема «Зупинити російську агресію на основі міжнародного права, надати сильнішу підтримку Україні, підірвати здатність Росії вести війну та розробити ефективний механізм компенсацій і репарацій» та «Забезпечення відповідальності за злочин агресії, воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні».

Конференція була розділена на 4 панелі:

  • «Людський вимір під час головування Північної Македонії в ОБСЄ: Контекст громадянського суспільства у Західних Балканах» – модерував Якоб Рімер, Austausch e.V. (Німеччина);
  • «Регіон ОБСЄ під час збройних конфліктів та репресій: Розслідування та переслідування міжнародних злочинів» – модерувала Антоніна Маслика з Нідерландського Гельсінського комітету (Нідерланди);
  • «Боротьба з катуваннями та насильницькими зникненнями в регіоні ОБСЄ: Виконання Рішення Ради міністрів 7/20» – модерувала Олександра Романцова з Центру громадянських свобод (Україна);
  • «Роль громадянського суспільства в регіоні ОБСЄ та робота ОБСЄ в часи кризи» – модерував Юрій Джибладзе, Міжнародна мережа стратегічних дій з безпеки (Польща).

Дискусію присвятили міжнародним злочинам і переслідуванням під час збройних конфліктів, поточному стану катувань і насильницьких зникнень в регіоні, а також викликам, з якими зіштовхується громадянське суспільство в країнах ОБСЄ, враховуючи контекст воєн і конфліктів.

Ця конференція є нагадуванням про необхідність вшанувати роботу окремих осіб, які працюють у сфері захисту основних прав людини, і роботи, спрямованої на зміцнення миру та безпеки в регіоні ОБСЄ.

На завершальній панелі представники Платформи громадської солідарності представили підсумковий документ конференції – Декларацію Голові ОБСЄ, міністру закордонних справ Північної Македонії Буяру Османі. За участі його попередника та наступника. Почесному представнику Міністерства закордонних справ Польщі, головування в ОБСЄ у 2022 році. Еліна Валтонен, Міністр закордонних справ Фінляндії, Фінляндія головуватиме в ОБСЄ у 2025 році.

Також з документом ознайомилися Хельга Марія Шмід, Генеральний секретарю ОБСЄ, Маттео Мекаччі, Директор ОБСЄ/БДІПЛ, Тереза Рібейро, представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, Маргарета Седерфельт, президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ, Кайрат Абдрахманов, Верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин, Піа Каума, Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ, якого на заході представила Маргарет Седерфельт.

Понад 20 членів Платформи були спостерігачами на щорічній зустрічі Міністерської ради ОБСЄ, яка відбулася 30 листопада і провели зустрічі з низкою міністрів і керівників делегацій країн-учасниць ОБСЄ.

Зокрема, обговорювали плани вироблення пропозицій щодо реформ ОБСЄ під час підготовки до 50-річчя ухвалення Завершального Гельсінського акту у 2025 році.

Паралельна конференція організована мережею НУО в регіоні ОБСЄ, Платформою громадянської солідарності (ПГС), за підтримки Македонського головування в ОБСЄ 2023 року.

Назад
Попередня Наступна
buttons