05.03.2024

МКС видав ордер на арешт командувачів дальньої авіації та ЧФ Росії. Коментар Центру громадянських свобод

У вівторок, 5 березня, Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт командувача дальньої авіації Росії Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова. Про це йдеться на офіційному сайті МКС.

Атаки Росією енергетичної інфраструктури України

Цим рішенням Міжнародний кримінальний суд поставив крапку у дискусії щодо цілеспрямованого знищення енергетичної інфраструктури України, яку Росія провадила, щоб залишити мільйони українців без світла та тепла протягом зими. 

Йдеться про ракетні атаки на цивільні об’єкти України, зокрема щонайменше у матеріалах справи згадані дві дати ракетних атак: 9 березня 2023 року і жовтень 2022 року, коли Росія випускала 80-90 ракет в сторону України й атакувала ТЕЦ та інші енергетичні об’єкти України. 

У той час, коли ще більше українців були змушені виїхати за кордон і стати біженцями, навіть міжнародні правозахисні організації не наважувалися називати це злочинами проти людяності. 

Першу згадку про це зробила Міжнародна комісія з розслідування, яка була створена Радою ООН з прав людини, і тепер МКС у своїй новині говорить про правові підстави цих ордерів на арешт. Окрім кількох складів воєнних злочинів також згадується і злочин проти людяності.

Дуже важливо, що МКС чітко кваліфікує ці атаки як міжнародні кримінальні злочини, це означає, що до кінця життя цих людей, на яких виданий ордер, будуть розшукувати по всьому світу.

Не лише ті хто виконував, а й ті, хто давав злочинні накази

Відповідальність вищого командування РФ та керівництва РФ може бути попереду. Для їхнього обвинувачення потрібно зібрати більше інформації, зокрема, потрібно розуміти, хто віддавав ці накази. Це можна визначити тільки через допит свідків чи виявлення відповідних письмових наказів у РФ. Тому наразі в розшук оголосили лише безпосередніх керівників запуску.

«Я сподіваюся, також з’являться ордери на арешт не тільки керівників флоту чи повітряних сил РФ, але й найвищих посадових осіб військового командування, як от Шойгу та Герасимова, адже така масштабна операція не могла здійснюватися без їхнього прямого погодження та вказівок. І інститут командної відповідальності встановлює відповідальність, коли вищі посадові особи мали повноваження, знали й не запобігли вчиненню цих злочинів. У будь-якому разі, у знищені енергетичної інфраструктури винні не лише цих двоє посадовців, але і їхні безпосередні начальники», — каже Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод.

Робота МКС і (не)ратифікація Україною Римського статуту

Цей процес є безпроцентно швидкий для міжнародного правосуддя. Щоб ракетний обстріл, який був рік назад і зараз по ньому є вже санкція на арешт — це безпрецедентно для міжнародної юрисдикції. В цій справі досить добре відпрацювали українські слідчі, зокрема, СБУ та Офісу Генерального прокурора, які зафіксували сліди злочину, якими саме ракетами нас атакували й зафіксували, з яких саме кораблів РФ їх запускали. 

«Та Україна досі не ратифікувала Римський статут МКС. Ми повністю визнали юрисдикцію МКС ще у 2014 році, він може розслідувати всі злочини, які вчинені на території України, але те, що Україна не ратифікувала цей статут, означає, що вона не бере участь у діяльності МКС. Його ратифікація б суттєво вплинула на позиції МКС і пришвидшила б інші розслідування», — каже Володимир Яворський, програмний директор Центру громадянських свобод.

Назад
Попередня Наступна
buttons