05.12.2022

Міжнародний день волонтера

«Діймо разом зараз. Будьмо волонтерами для кращого завтра». Такий девіз Міжнародного дня волонтера цього року. Цей День також називають Міжнародним днем волонтера в ім’я економічного і соціального розвитку. Задля нашого спільного майбутнього, цей день покликаний ілюструвати, що позитивні зміни в суспільстві потребують спільної відповідальності.

Започаткований ООН у 1985 році – День відзначається щорічно на 5 грудня і має на меті засвідчити визнання для волонтерів у всьому світі. Також він має надихати ще більше людей брати на себе надважливу роль, якою ж волонтерство. Окрім того, завданням цього Дня є заохочення урядової підтримки, адже об’єднання зусиль з волонтерами відіграє важливу роль у досягненні Цілей сталого розвитку (ЦСР).

Разом волонтери можуть створювати підходи до вирішення проблем. «Довіра, скромність, повага і рівність» в основі солідарності, також відображені у волонтерській роботі. Ці цінності важко переоцінити у сучасному світі, повному несправедливості, яка збільшується.

Щоб отримати більше інформації на цю тему і дізнатися, як стати волонтером самому, будь ласка відвідайте офіційну сторінку ООН.

Від моменту свого заснування у 2007 році Центр Громадянських Свобод (ЦГС) мобілізовував величезну кількість волонтерів. ЦГС став свідком найбільш важливих подій сучасної української історії, зокрема, турбулентних подій під час протестів на Майдані у 2014 році, війни на Донбасі, а також повномасштабного російського вторгнення (2014-2022). Співпраця з різним НУО і волонтерами допомогла не тільки об’єднати зусилля, але й вирішити складні питання з захисту прав людини, особливо на тлі триваючої війни в Україні.

ЦГС запустив окрему навчальну програму для громадян у Київській школі з прав людини та демократії. Вона організовує регулярні навчальні заходи у Києві та інших містах, а також проводить міжнародну діяльність за кордоном. Школа проводить відкриті лекції, тренінги, дискусії, перегляди фільмів, навчальні вікенди, круглі дискусійні столи і навчальні курси. Учасники цих освітніх заходів мають можливість дізнатися більше про права людини, взяти участь у різноманітних заходах, пов’язаних з ними, і стати волонтером ЦГС. Також варто зазначити, що громада випускників шкіл – це понад 3000 осіб з України та інших країн євразійського регіону.

Група громадського спостереження ОЗОН – це ініціатива Центру Громадянських Свобод, яка займається громадським контролем діяльності установ правоохоронної системи, судів і місцевого самоврядування у різних регіонах України.

Крім того, волонтери працюють над підготовкою рекомендацій для органів влади і міжнародних організацій. З 2018 року ініціатива також моніторить ефективність розслідування випадків тиску і переслідування представників громадянського суспільства, активістів у Києві та в регіонах. Також активісти громадянського суспільства можуть займатися моніторингом діяльності поліції, судів і органів місцевого самоврядування.

Ініціатива активна в інших регіонах країні залучає звичайних людей, незалежно від їхніх знань права чи досвіду до громадського контролю. Ми віримо, що кожен громадянин з України має змогу бути частиною цих змін.

Дізнайся більше про те, як стати волонтером ЦГС.

Фото Остін Кехмеєр, Unsplash.

Назад
Попередня Наступна
buttons