27.01.2022

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Генеральна Асамблея ООН проголосила 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день 2005 року було прийнято резолюцію № 60/7 «Пам’ять про Голокост», Україна приєдналась до цього документа в 2012 році,  хоча була однією з шести країн-ініціаторів цього документа.

Ця дата вибрана не випадково: саме цього дня 1945 року військами 1-го Українського фронту було звільнено в’язнів найбільшого концтабору Аушвіц-Біркенау неподалік польського міста Освенцима.

Відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 р. № 3560-VI “Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру” на державному рівні Україна вперше відзначила Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту у 2012 році. З 2004 року в Україні на державному рівні також щорічно пам’ятають жертв ромського населення – Міжнародний день пам’яті голокосту ромів (2 серпня).

Жертвами Голокосту в Україні стало близько 1.5 мільйонів людей. Місця найбільших масових страт євреїв в Україні це: Бабин Яр (Київ) – більше 100 000, Богданівка (Одеської області) – понад 40 000, Дрогобицький Яр (Харків) ‑ близько 20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600, Дальник (Одеської області) – близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного – понад 17 000 жертв.

Резолюція постановляє: “що Голокост, який призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших меншин, завжди служитиме всім людям застереженням про небезпеки, в основі яких є ненависть, фанатизм, расизм і забобони“.

ООН “настійно закликає держави-члени розробити просвітницькі програми, завдяки яким майбутні покоління засвоять уроки Голокосту, щоб сприяти запобіганню майбутніх актів геноциду, і в зв’язку з цим високо оцінює діяльність Цільової групи міжнародного співробітництва з питань просвіти, пам’яті і дослідження Голокосту” та “беззастережно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, обумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце“.

Ці страшні події невимовної жорстокості назавжди закарбувалася в нашій колективній пам’яті.

В цей день ми мобілізуємо громадянське суспільство з метою збереження пам’яті про Голокост та просвіту з пов’язаних з цим питань, для того щоб допомогти запобіганню майбутніх актів геноциду.

Запрошуємо до перегляду документального фільму UA Перший «Голокост. Засвідчений злочин».

Назад
Попередня Наступна
buttons