28.10.2022

Фіксація воєнних злочинів: координація співпраці і механізми взаємодії

Кожен українець є жертвою цієї війни, в кожного своя історія яку варто документувати. Про це сказав під час брифінгу щодо фіксації воєнних злочинів: координації співпраці і механізмів взаємодії  27 жовтня Сергій Мовчан, керівник департаменту документування воєнних злочинів в Українській Гельсінській спілці з прав людини. Захід організували Центр Громадянських Свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Український кризовий медіацентр для того аби поговорити про систему документування злочинів Т4Р.

«На сьогоднішній день у команди T4P зафіксовано 23 419 воєнних злочинів. Окремо є типізація по людським втратам, зруйнованим об’єктам інфраструктури. Ми бачимо, що знищення майна та воєнні злочинів проти цивільних – це спосіб ведення війни росії», – про це резюмував експерт Центру Громадянських Свобод Святослав Рубан.

Спікери додали, що багато хто з постраждалих навіть не усвідомлює кількість воєнних злочинів які були вчинені проти них. Люди залишились без житла, автомобілів, скалічені та з понівеченими тілами. Окрім того, що документатори фіксують воєнні злочини, також команда має за мету передати цю інформацію до відповідних слідчих органів та міжнародних судів.  

«Під час спілкування з постраждалими потрібно звертати увагу на те, що свої права потрібно захищати і потрібно вчиняти активні дії щодо цього», – Павло Демчук, волонтер-документатор.

Процес документування воєнних злочинів доволі складний, одна експерти переконані, що документування та інформування українського суспільства, світової спільноти про факти злочинів РФ – це один з механізмів до притягнення відповідальності тих, хто чинив воєнні злочини в Україні.

Нагадаємо, для того аби долучитися до команди документаторів варто перейти за посиланням та заповнити гугл форму. Далі кандидату необхідно пройти навчання з документування воєнних злочинів й доєднатися до команди волонтерів.




Назад
Попередня Наступна
buttons