05.10.2022

Докази російських злочинів проти релігійних громад України представили на конференції ОБСЄ у Варшаві

В середу 28 вересня 2022 року в рамках Варшавської конференції з людського виміру Центр Громадянських Свобод разом із колегами з Інституту релігійної свободи провели тематичний захід, дискусія на тему: “Російський наступ на релігійну свободу в Україні: агресія російських військ та окупаційної влади на релігійні споруди, вірян і священнослужителів”.

Цього року цей захід організувало Польське головування в ОБСЄ під керівництвом пана Збіґнєва Рау, Міністра закордонних справ Республіки Польща.

Польща прийняла головування ОБСЄ в той час, коли її держави-учасники стикаються з численними викликами для миру та безпеки. Головним викликом стала російська збройна агресія проти України. Польща працює над утвердженням принципів міжнародного права та твердої відданості існуючим інструментам та методам ОБСЄ.

Мета організації це консенсус держав-учасників. Діяльність спрямована на врегулювання регіональних та заморожених конфліктів за підтримки структур ОБСЄ.

Необхідно наголосити на ролі Польщі в забезпеченні безпеки, політично-військовій кооперації, а також економічній та гуманітарній допомозі та просування питань прав людини у контексті російської агресії проти України.

Ініціатором окремої дискусії про російські атаки на релігійну свободу в Україні виступив Інститут релігійної свободи (правозахисна громадська організація, заснована 2001 року в Києві) як єдина в Україні профільна організація з питання свободи віросповідання та інших прав людини, міжконфесійного діалогу, розвиток державно-церковної взаємодії та зміцнення демократичних засад і громадянського суспільства в Україні.

На заході ІРС оприлюднив свідчення російських воєнних злочинів. Повний текст доповіді ІРС доступний в електронному форматі українською мовою. Резюме дослідження можна завантажити українською тут. Захід відвідали дипломати, експерти, журналісти та громадські діячі.

ЦГС нагадує що російські війська переслідують українських релігійних діячів на зайнятих та окупованих територіях та системно знищують релігійні об’єкти в Україні: ​​зафіксовані цілеспрямовані обстріли та руйнування храмів, молитовних будинків, синагог, мечетей й інших релігійних споруд, у тому числі пам’яток архітектури. Крім того, є випадки викрадення та вбивства релігійних діячів різних конфесій.

Російська православна церква активно підтримує російське військове вторгнення в Україну. Зокрема, патріарх Московський Кирилл (Гундяєв) публічно благословив російську армію на війну проти України та поширював брехливі наративи російської  пропаганди про нібито війну Заходу проти Росії, замовчуючи факти жахливого знищення мирного населення та міст України російською авіацією та ракетними обстрілами, зокрема, у листі-відповіді до Всесвітньої Ради Церков від 10 березня 2022 року. 

Більш того, саме РПЦ виступила розробником і головним пропагандистом квазі-релігійної концепції «Русского мира» – неоімперського проекту, який став ідеологічною основою агресії Росії проти України. Ця по суті шовіністична ідеологія заперечує існування українського народу як окремої нації, базується на викривлені богослов’я, переписуванні історії Київської Русі та Православ’я в Україні на користь Москви, поширює наративи про єдиний народ (російський, українській, білоруський) та намагається розширити експансію Росії, зокрема і РПЦ, на всі російськомовні регіони світу, незалежно від державних кордонів.


Учасники

Модератор: Олександра Дрік – координаторка з міжнародного співробітництва Центру громадянських свобод, Україна

Доповідачі:

Архієпископ Євстратій (Зоря), Православна Церква України

Єпископ Віталій Кривицький, Римо-Католицька Церква в Україні, ординарій Києво-Житомирський

Пастор Анатолій Козачок, Українська П’ятидесятницька Церква, заступник старшого єпископа

Олекса Петрів, Українська Греко-Католицька Церква, митроєрей

Олександр Заєць, голова правління Інституту релігійної свободи

Максим Васін, виконавчий директор Інституту релігійної свободи

Олександр Заєць, голова правління Інституту релігійної свободи наголосив: “В доповіді «Російські атаки на релігійну свободу в Україні» оприлюднені задокументовані Інститутом релігійної свободи факти цілеспрямованих обстрілів, вандалізму і пограбувань релігійних споруд, нападів на релігійних діячів, включаючи тортури та навмисні страждання, які вчиняли російські військові в Україні у період з 24 лютого. І, нажаль, масштаби російських воєнних злочинів лише зростають із кожним днем продовженням збройної агресії Росії проти України”.

Анатолій Козачок, заступник старшого єпископа Української Церкви Християн Віри Євангельської додав “Євангельські церкви, зокрема Церква п’ятидесятників, чимало постраждала від російських окупантів не лише зараз, а ще з 2014 року. Тоді вони вбили чотирьох служителів у Слов’янську на Донеччині. Тепер російські солдати атакують євангельських християн ще більше, вважаючи їх нібито шпигунами чи прихильниками “неправильної” віри, або звинувачують у підтримці української армії”.

Спікери погоджуються, що наша спільна мета – це притягнути до відповідальності Росію та кожну винну особу за вчинені воєнні злочини в Україні та мінімізувати подальші російські атаки на релігійну свободу в Україні.

Подія завершилася серією питань-відповідей, під час якої українські релігійні діячі та співавтори доповіді поділилися своїми експертними оцінками подій в Україні.

Назад
Попередня Наступна
buttons