09.05.2022

День Європи

9 травня 1985, день проголошення Декларації Шумана (плану виходу Європи з післявоєнної кризи) було обрано щоб увінчати День Європи. Також цю дату відзначають держави-кандидати на вступ до ЄС аби формувати обізнаність населення щодо Європейського Союзу, його політичних структур та країн членів.

Європейський Союз це простір мультикультурного суспільства 27 держав, з населенням близько 447 млн. Інститут громадянства ЄС має на меті забезпечити однакове застосування прав людини на території усіх держав-членів. А також гармонізувати юридичний статус (режимів) соціальних і економічних прав, з одного боку, та громадянських і політичних прав з іншого, адже рівень захисту прав людини у нових членах ЄС, колишніх країнах Східного блоку значуще відрізнявся від правових практик Західноєвропейських держав.

Україна не є членом ЄС, але відзначає цю дату на національному рівні з 2003 року. Проводяться конференції, ярмарки, конкурси, виставки – все це для того аби популяризувати та ознайомити людей з європейською культурою та цінностями.

Головна мета заходів – щоб кожний мешканець континенту незалежно від будь-яких відмінностей відчув себе мешканцем об’єднаної Європи та розумів реалії економічного, соціального та політичного життя ЄС.

У 2014 році було підписано Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, це міжнародний договір між Україною та Європейським Союзом про асоціацію, яка замінює Угоду про партнерство та співробітництво між Європейськими співтовариствами і Україною та дає змогу перейти від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції.

Інтеграція України в європейський економічний і політико-правовий простір це складний та багаторівневий процес який включає реформування політичних, економічних та соціальних інститутів держави. Угода про асоціацію між Україною та ЄС це міжнародний договір, документ що містить сукупність деталізованих положень та дій, стандартів які мають сприяти майбутній інтеграції України в ЄС. Економічна частина угоди охоплює всі основні галузі економіки і є безпрецедентним за своїми масштабами та складністю документом.

28 лютого 2022 року Україна подала заявку на членство в ЄС. 8 квітня 2022 року Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн відвідала Київ з офіційним візитом та передала анкету на набуття статусу країни-кандидата.

Ми віримо в цінність Європейського Союзу та підтримуємо ідею членства України в ЄС.

Фото: прапор міста Іпру, Бельгія, «міста миру», де розташована штаб-квартира ГО “Мери за мир” і прапор ЄС.

Назад
Попередня Наступна
buttons