06.11.2021

6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів

6 листопада 2001 року Генеральна Асамблея ООН проголосила днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів.На сьогоднішній день проблема екології турбує більшість країн світу, але особлива увага приділяється тим екологічним проблемам, які виникають під час збройного конфлікту. Адже часто вони виходять за межі національних територій та стосуються не лише однієї держави.

Підтоплення шахт, руйнування екосистеми та заповідних територій, ризик забруднення поверхневих вод по обидва боки лінії зіткнення – це реалії які становлять загрозу безпеці і життю людей. Частина українських територій може стати непридатною для життя та господарської діяльності, що в свою чергу призведе до міграції населення, втрати економічного потенціалу. На жаль екологічні проблеми наявні і в України, в першу чергу на тимчасово окупованих Росією територіях.

«Загроза екологічної катастрофи стосується не тільки наших окупованих територій, не тільки всієї території України, а стосується і торкнеться всієї Європи. Нам вже давно треба визначити загрози, які існують й шукати інструменти їх вирішення», – зазначив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Вячеслав Шаповалов.

Вирішення цього питання потребує багато зусиль, компромісів та непопулярних рішень задля збереження життя та здоров’я населення.

Назад
Попередня Наступна
buttons