02.05.2024

«Українці борються, бо ми хочемо зберегти свою цінність свободи та прав людини». Іванна Мальчевська та Марія Халюк на молодіжній конференції Libertycon у Тбілісі

19-21 квітня відбулася молодіжна конференція Libertycon 2024 у Тбілісі. Це одна з найбільших платформ, яка обʼєднує молодих лідерів з різних країн світу навколо цінності свободи, розвитку та прав людини. У події взяли участь проєктна менеджерка Центру громадянських свобод Іванна Мальчевська та асистентка виконавчої директорки організації Марія Халюк.

Марія Халюк на відкритті конференції взяла участь у панелі «Ukraine fights for our freedom» разом зі старшим науковим співробітником Інституту Катона та віцепрезидентом з міжнародних програм в Atlas Network Томом Гордон Палмером.

«Ми вдячні Сакартвело за можливість говорити тут про нашу спільну боротьбу проти авторитаризму. Ми безумовно маємо спільні цінності. Українці пережили Голодомор, цілі покоління европейських митців були знищені режимом. Безкарне зло не має кордонів. Байдуже ставлення та бездіяльність це згода на його поширення й у твоїй країні», — зазначила Марія.

Іванна Мальчевська взяла участь у завершальній панелі другого дня «Fighting Russian Authoritarianism» разом із грузинським політичним діячем Ніколосом Гварамія та жінкою російського політичного вʼязня Євгєнією Кара-Мурзою. Модерувала панель директорка новин телеканалу «Дождь» Єкатеріна Котрікадзе. Під час дискусії зосередилися на головному питанні: «Як здолати Росію та російський авторитаризм?» в контексті РФ, Грузії та України. А також обговорили, що дає сил грузинському та українському народові боротися далі. 

      

«Ми в Україні знаємо, чому ми боремося, ми знаємо, за що. Це війна не просто між країнами, не між Росією та Україною чи НАТО. Це війна російського авторитаризму проти демократії. Українці борються, бо ми хочемо зберегти свою цінність свободи, прав людини, демократії, свободу слова, свободу мирних зібрань. Це те, що дає нам сили та водночас це є причиною того, чому на нас напали. РФ боїться цих цінностей і вбачає їх як загрозу.

Коли ваш дім зруйнований, члени родини вбиті, а друзі щодня гинуть на війні, у такій ситуації абсолютно емоційна реакція відмовитися вести діалог з будь-якими росіянами — дуже нормальна, не агресивна і зрозуміла. Чи можливий діалог з росіянами? Так, можливий. Але за певних умов. Перш за все важливо, аби ці росіяни хотіли не програшу Росії, а саме перемоги України. А друге — вони мають робити все можливе, аби її наблизити.

Не секрет, що Центр громадянських свобод і зараз веде діалог з росіянами. І ми маємо його для того, аби звільнити та допомогти нашим цивільним українцям, які були незаконно захоплені та ув’язнені російськими військовими під час окупації українських територій. Але також треба розуміти, що більшість українців вважають справді шкідливим і неприпустимим будувати діалог із людьми, які вбили їхніх родичів чи друзів. І я впевнена, що перш ніж звинувачувати їх, ви повинні спробувати нас зрозуміти.

Сьогодні перед панеллю я прочитала твіт, який цитував фотографію з похорону хороброго українського воїна та громадського активіста Павла Петриченка, який загинув кілька днів тому. Дівчина написала у Твіттері: “Ті, що дійдуть до кінця, будуть найсамотнішими людьми у світі. Дякую за службу, Павло”. Ці слова про величезний біль, які проживають українці щодня. Тому перш ніж звинувачувати, варто спробувати зрозуміти, чому», — розповідала Іванна.

Назад
Попередня Наступна
buttons