06.02.2024

«Перед тим як розказати свою історію найголовніше послухати історію тих, з ким ти говориш», – Олександра Романцова під час розмови у межах виставкового проєкту «Співіснування з темрявою»

У суботу, 27 січня, в Мистецькому Арсеналі відбулася дискусія «Межі солідарності. Світ у часи блекаутів» у межах освітньої програми до виставки «Співіснування з темрявою». В обговоренні взяла участь виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова. Спікерки розповідали про свій досвід спілкування з представниками країн, де імідж України лиш починає формуватися. Для багатьох таких держав, до прикладу, відсутність електроенергії вже багато років є повсякденністю. То як знайти спільну мову та солідарність? Адже Україна  потребує підтримки всієї світової спільноти.

Обговорили, як подібний досвід впливає на комунікацію. Йшлося також про вплив культурної дипломатії на неї. Олександра стверджує: «Мова мистецтва дуже різноманітна і промовиста – від людини до людини», розповідаючи про масштабну виставку дитячих малюнків у Італії – «Colors To Draw Peace», партнером якої став Центр громадянських свобод.

Підбиттям підсумків розмови став нарис стратегії встановлення хороших звʼязків з іншими народами та побудови солідарності. Кожна зі спікерок підкреслили – важливо шукати спільне на рівні «люди-люди». Розповідати особисті історії, а також про найпростіші речі, як-от національна їжа або спорт. Важливо дізнатися більше й про співрозмовника, аби знайти спільні точки болю.  

«Конкурс жертвености точно не потрібен. Перед тим як розказати свою історію найголовніше послухати історію тих, з ким ти говориш. Тільки тоді ти зможеш побудувати оці дзеркальні нейронні зв’язки, знайшовши близькі якісь теми», — зазначила Олександра Романцова.

Окрім виконавчої директорки Центру громадянських свобод участь у розмові взяли виконавча директорка «Українського інституту» Соломія Боршош, співзасновниця ГО «Громадське телебачення» Наталія Гуменюк та директорка «Мистецького арсеналу»  Олеся Островська-Люта. 

Назад
Попередня Наступна
buttons