02.02.2024

Олександра Матвійчук взяла участь в міжнародній конференції про особливості роботи з людьми, які пережили полон та тортури

24 січня в Центрі психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова Поляна» відбулась Міжнародна конференція «Особливості роботи з людьми, що пережили полон та тортури. Український контекст». Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук виступила з промовою на відкритті події.

Організатори прагнули проаналізувати успішні приклад та помилки в межах теми, обмінятись досвідом з міжнародними партнерами та об’єднати фахівців в якісну реферальну мережу. Головна мета – консолідувати ресурси та зусилля, щоб покращити доступність та якість послуг для людей, які мають досвід полону й тортур.

«У реаліях війни ми не можемо достеменно назвати точну кількість постраждалих від тортур та інших воєнних злочинів, проте ми точно знаємо, що це надзвичайно велика кількість людей. Мова йде про тисячі. Наш ворог завжди, у всіх війнах використовував тортури та сексуальне насильство, як метод ведення війн, знищення національної ідентичності, колонізації народів», – зазначають організатори.

«Як ми будемо долати травму війни? Як ми будемо зшивати країну та відновлювати розірвані зв’язки між людьми із таким різним під час війни досвідом? Як нам уберегти простір для солідарного творення культури відкритого суспільства на базі демократичних цінностей? Іншим словами, як під час війни не втратити те, за що ми боремося? Від того, як ми відповімо на ці запитання сьогодні, залежить, якою буде Україна в майбутньому. Чи зможемо ми у поствоєнній країні будувати не хиткі конструкції, а стійкі демократичні інститути. Чи вдасться нам виграти війну, і не програти мир», – наголосила Олександра.

Подивитися виступ на конференції англійською можна за посиланням.

Конференція організована командою ДЗ Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова Поляна» в партнерстві з ГО Ресурсний центр Лісова Поляна, Libereco Partnership for Human Rights за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки.

Назад
Попередня Наступна
buttons