07.12.2023

«Справедливість не має залежати від того, як і коли закінчаться бойові дії», – Роман Неколяк на конференції «HROMADA – The Nordic-Baltic Research Society» в Осло

30 листопада координатор міжнародних відносин Центру громадянських свобод Роман Неколяк виступив на конференції «HROMADA – The Nordic-Baltic Research Society» в Осло – на панелі «Panel III: War crimes. How securing justice for Ukraine contributes to the rebuilding process», яка присвячена воєнним злочинам.

Забезпечення правосуддя для жертв воєнних злочинів Росії в Україні та їхніх родин є важливим питанням для післявоєнної відбудови України. Хоча повномасштабна агресія РФ є найбільш задокументованою війною у світі, притягнення до відповідальності всіх воєнних злочинців, особливо тих, хто перебуває при владі, потребуватиме часу та значних зусиль.

Юридичні та процесуальні проблеми ускладнюються політизацією всього, що пов’язано з війною та формуванням післявоєнного європейського порядку. З огляду на це, учасники дискусії обговорили (практику та виклики документування та розслідування воєнних злочинів Росії в Україні; міжнародне співробітництво та державно-приватну взаємодію у документуванні воєнних злочинів; роль міжнародних судів у (відновленні) правосуддя в Україні та потенційну підтримку з боку країн та організацій Північної Європи та Балтії.

«Після повномасштабного вторгнення Росія скоїла численні воєнні злочини та грубі порушення прав людини, українські громадські організації долучилися до національного спротиву та оборони, розширюючи свої традиційні функції з адвокації та нагляду за дотриманням прав людини. У зв’язку з цим Центр громадянських свобод займається збором доказів воєнних злочинів, спираючись на свій досвід документування воєнних злочинів і катувань з початку війни на Донбасі у 2014 році.

Робота ЦГС з документування, а також зусилля інших неурядових організацій та журналістів допомогли висвітлити проблеми, які потребують негайного вирішення, щоб запобігти подальшим масовим порушенням прав людини та викликати реакцію з боку міжнародної спільноти. Такі як примусове переселення сотень тисяч українських громадян, у тому числі дітей, на територію Російської Федерації.

Справедливість не має залежати від того, як і коли закінчаться бойові дії. Юридична проблема вторгнення це “прогалина у відповідальності” (the accountability gap). Міжнародний кримінальний суд не має юрисдикції щодо російського вторгнення в Україну – злочину агресії. Тож хто гарантує справедливість для всіх постраждалих? Хто дасть шанс на справедливість для сотень тисяч жертв, яким не пощастить бути обраними Міжнародним кримінальним судом? Для наближення справедливості Україні важливо ратифікувати Римський статут та зайнятися питанням універсальної юрисдикції», – зазначив Роман Неколяк.

В результаті заходу Центру громадянських свобод вдалося налагодити контакти з іншими спікерами та організаторами заходу. А на основі обговорення за підсумком панелі підготують рекомендації для скандинавських і балтійських партнерів.

Мережа HROMADA складається з дослідників, які працюють в університетах, науково-дослідних інститутах та аналітичних центрах країн Балтії та Північної Європи, що спеціалізуються на дослідженні України. HROMADA працює за підтримки NordForsk.

Назад
Попередня Наступна
buttons