26.09.2023

«Для нас важливо досягти справедливості для мільйонів українців», — правозахисниця Альона Максименко до Міжнародного дня миру ООН

Міжнародний день миру ООН Генеральна Асамблея вперше оголосила у 1981 році, тепер його відзначають 21 вересня у всьому світі — різні країни, політичні групи та військові. На цю честь Hague Talks взяла інтерв’ю в правозахисниці та помічниці керівника Центру громадянських свобод Олени Максименко.

Цього року Міжнародний день миру також збігається з 75-річчям Загальної декларації прав людини та Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. На церемонії, що відбулася в ООН, генеральний секретар Антоніу Гутерріш зазначив, що «світ перебуває під загрозою у всіх спільнотах, країнах та регіонах» і закликав «об’єднатися для розв’язання спільних проблем, з якими ми стикаємося».

На думку ООН, темою цього року є «Дії заради миру: наші амбіції у досягненні глобальних цілей». Особливо наголошують на важливості досягнення цілей ООН у сфері сталого розвитку, щоб забезпечити відсутність насильства та конфліктів. За останні роки по всьому світу провели сотні заходів, присвячених цьому дню.

Цьогорічний Міжнародний день миру відзначається одночасно з загостренням конфліктів у всьому світі, як вторгнення на Україну або конфлікти в Лівії, Сомалі та Південному Судані. Пряму трансляцію церемонії, що відбулася 13 вересня, можна знайти на сторінці ООН на YouTube, а по всьому світу проведено безліч заходів, присвячених цьому дню.

Правозахисниця Центру громадянських свобод Альона Максименко наголошує, що російське вторгнення в Україну розпочалося у 2014 році з анексії Криму та міста Севастополя. Війна закінчиться, як тільки всю територію України буде звільнено. Окупація Криму, Донецька та Луганська стала основою для подальшої російської агресії проти України. Методи, що застосовувалися на Сході та у Криму (зокрема серйозні порушення прав людини як викрадення, тортури, погрози, окупаційна тактика, а іноді й убивства) відтворили та розширили захоплених з 2022 року територіях.

Жодних поступок щодо територіальної цілісності України, включаючи Крим, бути не може. На карту для України поставлено не лише землю, але насамперед права та добробут її громадян, включаючи українців та корінних кримських татар. У них забрали можливість вільно жити на землі своїх предків, яка є їхнім єдиним справжнім домом.

З 2014 року Росія незаконно зберігає владу над Кримом і наслідки дій Москви в цьому регіоні очевидні. Крим зазнав ізоляції та утисків, перетворився на військовий пліт для просування агресивних планів РФ. Люди, політики чи експерти, які беруть участь у дискусіях щодо потенційних компромісів щодо Криму, Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей, ненавмисно сприяють цілям агресора. Замість миру, вони підтримують практику геноциду, особливо проти корінного кримськотатарського населення. Будь-які рішення про статус Криму, Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей можуть розглядатися лише після перемоги України та лише українською владою.

Люди з різних країн не уявляють, як ми живемо під російськими атаками щотижня, але для нас це рутина. Я представляю українську правозахисну організацію Центр громадянських свобод і ми документуємо воєнні злочини з 2014 року. Разом з іншими українськими правозахисними організаціями ми створили ініціативу «Трибунал за Путіна», і зараз у нашій базі є понад 50 000 випадків воєнних злочинів.

Яким ви бачите своє майбутнє в Україні?

Я народилася в Луганську і гадки не мала, ким стану в майбутньому. Ця війна багато чого змінила в моєму житті, наприклад, багато моїх родичів мають інші погляди. Я підтримую Україну, а вони — Росію, тому що в нашому регіоні (Луганську) РФ поширює потужну пропаганду. Багато людей просто не розуміють, що зараз відбувається.

Що дає вам надію?

Я думаю, важливо поширювати знання про права людини. Ми працюємо з дітьми та студентами, бо нам важливо донести це послання. Права людини є цінністю, важливою для нас. Для нашого майбутнього ми побудуємо нову європейську країну і сподіваємося, що, можливо, через кілька років будемо в сім’ї ЄС.

Назад
Попередня Наступна
buttons