30.08.2023

Центр громадянських свобод провів у Києві акцію на підтримку цивільних, яких насильно утримує Росія

У Міжнародний день насильницьких зникнень, 30 серпня, Центр громадянських свобод провів на Михайлівській площі акцію на підтримку цивільних ув’язнених «ГОЛОСИ / VOICES».

Центру громадянських свобод відомо про понад 150 пенітенціарних закладів у Росії та на тимчасово окупованих територіях України, де безпідставно утримують цивільних громадян, яких викрали під час окупації з власних домівок, дорогою в магазин або з робочого місця. Їх катують, морять голодом, чинять психологічний тиск та поміщають в інформаційний вакуум, з невинних людей знущаються морально та фізично. Для РФ практика насильницьких зникнень стала одним з розповсюджених методів залякування громадян на окупованих територіях.

«Росія створила новий вид воєнних злочинів, тому що Міжнародне гуманітарне право навіть не знає таку категорію як “цивільні полонені”. РФ навіть стосовно військовополонених порушує всі правила. Цей статус був створений Міжнародним гуманітарним правом, щоб захистити цих людей. Вони повинні гарантовано мати можливість повідомити про своє місцеперебування родичам, утримуватись у нормальних умовах, мати медичну підтримку та можливість зустрітися з Міжнародним Червоним хрестом. Усе це порушено. РФ створила нову категорію людей — цивільні особи, які були вкрадені з територій, наприклад, з окупованих територій. Таргетувалися журналісти, волонтери, ті, хто мав досвід військової служби чи мобілізацію в АТО, місцеві політики. Люди, які на думку РФ небезпечні тим, що вони довкола себе можуть зібрати якийсь опір. Далі їх направили до в’язниць. Більшість із них не має звинувачень і транспортуються з місця до місця з інвентарним номером. Це порушення навіть внутрішнього законодавства Росії, але це не турбує. Фактично, це заручники», — зазначає виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Під час акції відбулися зустріч із рідними цивільних, яких утримує Росія та перформанс від команди Actors For Future, де актори показали, у яких умовах утримують заручників. Головний меседж перформансу: «Без повернення всіх наших людей додому — не буде справжньої перемоги». Актори зображували історії реальних українських цивільних, які вже повернувся з полону РФ. Інсталяція з дерев’яних піддонів, яку створили для перформансу, символізувала клітку, в якій знаходяться живі люди. Виступ супроводжувався фоновою музикою та записом голосів полонених.

Голос на початку акції декламує: «Зараз все трохи інакше. Небо над тобою стало трішки безпечнішим ніж то є, та й вулицями знову ходять усміхнені люди. А ще ти бачиш ворожу колону танків на Михайлівській площі, а не перед своїм будинком. Декорації твого буття змінилися. Але так не для всіх. Зупинись на секунду, заплющ очі та уяви — ти не вдома, ти на ворожій території. А поруч немає нікого, хто міг би тобі допомогти. Ти у полоні. Ти у руках садистів і вбивць. А тепер відкривай очі».

«З 2014 року Росія ув’язнює людей, тому що їй так хочеться і здається правильним. Ми боремося проти цього. Ми звертаємось до всього світу, щоб показати, що це не має залишитися непокараним. Це має бути найпершим пунктом будь-яких перемовин з Російською Федерацією, тому що люди — це найцінніше в нашій країні. Ми підтримуємо всю роботу України, яка робить все, що вміє та може, для звільнення полонених, проте ми знаємо, що потрібно більше уваги, часу, механізмів, способів, комунікації та більше людей, які підтримують нас по всьому світу», — наголошує Олександра Романцова.

Крім того, на події відбулася презентація брошури з 50 історіями цивільних ув’язнених, створеної Центром громадянських свобод в межах ініціативи PrisonersVoice.

https://youtu.be/wlIZ39W44pQ

Фото: Ольга Руденко

Назад
Попередня Наступна
buttons