05.07.2021

Звернення правозахисників на захист біженців та шукачів притулку в Східній Европпе

Верховному комісару ООН у справах біженців
Філіппо Гранді
UNHCR Headquarters in Geneva, Switzerland 
United Nations High Commissioner for Refugees
Case Postale 2500
CH-1211 Genève 2 Dépôt
Suisse

звернення
Шановний пане Верховний комісар!

Центр громадянських свобод (Київ, Україна) і Московська гельсінська група (Москва, Росія) провели 16 червня 2021 року міжнародну дискусію в форматі Solidarity Talks на тему «Міжнародна система допомоги шукачам притулку: чи потрібен новий формат?». В обговоренні цієї актуальної теми взяли участь 30 правозахисників, адвокатів і біженців з Киргизстану, Казахстану, Азербайджану, Вірменії, Росії, України, Білорусі, Латвії, Німеччини, Швеції, Нідерландів.

Учасники дискусії привели факти, які переконливо підтверджують ряд проблем:

  • – численні замахи на вбивства і напади на біженців в Європі, які організовуються владою і окремими посадовими особами деякими країнами походження біженців. Серед цих країн Азербайджан і Росія;
  • – відносно низький рівень компетентності співробітників міграційних служб і судів європейських країн в ході розглядів справ про надання притулку людям, яких переслідують за політичними мотивами;
  • – упередженість офіційних експертиз, які надаються працівниками органів державної влади європейських країн у справах про надання притулку;
  • – масові висилки біженців і людей, що знаходяться в небезпеці, з ряду країн за критерієм приналежності до етнічної або релігійної групи. Такі видворення здійснюються владою Франції.

Ці факти говорять про суттєве погіршення ситуації в Європейському Союзі для біженців і шукачів притулку. Ми вважаємо, що ситуація вимагає більш високої активності Управління Верховного комісара ООН у справах біженців із захисту прав і законних інтересів біженців та шукачів притулку.

Від імені учасників дискусії «Міжнародна система допомоги шукачам притулку: чи потрібен новий формат?» ми просимо Вас:

1. Ініціювати на міжнародному рівні за участю посадових осіб держав Європейського Союзу обговорення проблеми нападів на біженців і здобувачів притулку з метою виробити нові ефективні механізми запобігання таких випадків і притягнення до відповідальності їх організаторів.

2. Провести консультації з представниками організацій мусульманських переселенців в країнах Європи, біженців, організацій етнічних меншин з метою деталізувати розуміння механізмів порушення прав членів названих груп владою європейських країн.

3. Підтримати можливостями і ресурсами УВКБ ООН створення системи недержавної експертизи для більш компетентного і об’єктивного розгляду заяв претендентів притулку та осіб, щодо яких розглядається клопотання про екстрадицію.

Ми готові взаємодіяти з Вашими представниками для уточнення інформації про проблеми цільових груп дискусії 16 червня 2021 року, а також надати наш експертний потенціал для вирішення названих вище проблем.

З повагою.
Голова правління Центру громадянських свобод 
Олександра Матвійчук

Назад
Попередня Наступна
buttons