22.06.2017

Як поліція забезпечувала безпеку на Марші Рівності КиївПрайд2017: результати моніторингу

У неділю в Києві пройшов Марш Рівності “КиївПрайд2017”. Центром столиці пройшло понад півтори тисячі людей з гаслами на підтримку прав людини і рівності. Безперечно, це стало одним із найскладніших за рівнем організації мирних зібрань в країні у 2017 році. За словами організаторів, сама підготовка зайняла понад півроку у постійній координації з поліцією і органами влади.

Дотримання безпеки учасників Маршу та реалізації прав громадян на мирні зібрання оцінювала група громадського спостереження ОЗОН. Участь у моніторингу взяли понад 30 волонтерів, серед них працювали як досвідчені, так і новачки. До команди українських моніторів цього року приєднались колеги з Росії та Білорусії, які мають досвід спостереження за поліцією у конфліктних умовах. Сама підготовка моніторингу тривала кілька тижнів – розроблявся та коригувався маршрут, формувались команди, проводились тренінги і координаційні зустрічі.

За результатами моніторингу в Марші рівності взяло участь близько 1,6 тис. учасників, що на 33% більше, ніж в 2016 році. Забезпечували порядок близько 4900 правоохоронців, що на 11% менше ніж минулого року. Учасників контрзібрання на вулиці Володимирівській монітори нарахували близько 200-250 осіб.

Після моніторингу Маршу Рівності попри усі “проколи” правоохоронців залишилося враження, що всі потроху звикають до подібних зібрань. Нема такого відчуття напруження і страху перед невідомим, як минулого року. Ми відзначили також те, що працівники правоохоронних органів намагалися всіляко зберігати спокій, не реагувати на провокації та були відкриті для діалогу. На щастя, зменшився відсоток неетичних висловлювань правоохоронців щодо учасників Прайду, які ми документувати у 2016. “Класичними” попри все залишаються проблеми з адекватною медіацією між правоохоронцями та учасниками контрзібрань. Не можу сказати, що помітила активність антиконфліктних груп поліції. Сподіваємося, що проблеми МВС із забезпечення своїх працівників форменим одягом та належним маркуванням також будуть вирішені”, – коментує волонтерка ОЗОНу Любов Галан, яка вже другий рік поспіль приймає участь в моніторингу Маршу Рівності.

Дії поліції з точки зору забезпечення безпеки були оцінені моніторами ОЗОНу як достатні. Поліція оперативно реагувала на організаційні виклики, з якими стикалася в ході маршу. Також, варто наголосити на стриманих та виважених діях поліції відносно учасників як Маршу Рівності, так і контрзібрання.

Можна підкреслити, що представники релігійних організацій найбільш відверто висловлювали своє невдоволення проведенням Маршу Рівності, посилаючись на цитати із релігійної літератури. Здивував високий рівень агресії молодих хлопців, які намагалися будь-що протистояти ЛГБТ спільноті. Вони були готові йти на протистояння – і це досить небезпечно”, – ділиться враженнями волонтер ОЗОНу, правозахисник Валерій Новіков.

Монітори зафіксували випадки прояву “лукізму” з боку поліцейських (дискримінація за зовнішніми даними) відносно людей, які бажали взяти участь в Марші Рівності. Деякі співробітники поліції були без форменого одягу, або ж сам одяг був в незадовільному стані. Мало місце недотримання форменного однострою: частина поліцейських були взуті в туфлі, “балетки”, спортивні кросівки. Було зафіксовано випадки, коли поліція із запізненням реагувала на агресивні дії учасників контрзібрання відносно моніторів ОЗОНу.

Окрім того, мали місце випадки порушення носіння нагрудного знаку: окремі поліцейські приховували свій жетон, а деякі взагалі знімали. Певні підрозділи були без форменного одягу, а на вимогу представників ОЗОНу не представлялись.

Слід зазначити, що жоден учасник Маршу під час ходи не постраждав. Проте ця участь не оминула волонтерів та учасників ходи по її завершенню – стався напад на волонтера ОЗОНу, який прибув до Києва з Мінська, Кірілла та його колег.

Цей прикрий випадок трапився серед білого дня в центрі міста – біля метро “Контрактова площа”. Слід зазначити, що на той момент жоден з компанії волонтерів не вирізнявся зовнішнім виглядом від пересічного громадянина. До всього, вони вже давно встигли зняти жовті жилетки ОЗОНуі.

Мене схопили за волосся, повернули, потім за шию, і якось вниз кинули. Іншого волонтера вдарили по спині. Потім мене вдарили в голову, кілька разів в руку, плече, останній раз в шию ногою”, – згадує події волонтер.

За фактом нападу волонтери подали заяву до поліції та сподіваються на належне розслідування даного інциденту.

Назад
Попередня Наступна
buttons