08.09.2022

Про воєнні злочини Росії тепер можна буде прочитати на семи мовах

Правозахисники ініціативи “Трибунал для Путіна” запустили спеціальний сайт, на якому на семи мовах публікується інформація про воєнні злочини Росії на території України. За 6 місяців російської агресії правозахисники задокументували понад 18,5 тисячі злочинних епізодів у різних областях країни.

“І це тільки верхівка айсбергу, – коментує голова Центру Громадянських свобод Олександра Матвійчук. – Кремль застосовує воєнні злочини як метод ведення війни. Це умисна політика вищого керівництва Росії, щоб зламати спротив та окупувати країну через біль цивільного населення”.

Для поширення інформації про воєнні злочини РФ всі матеріали викладаються українською, англійською, іспанською, італійською, німецькою, російською та французькою мовами. 

“На сайті будуть щомісячно публікуватися статті про воєнні злочини, вчинені російськими військовими, заяви та інформація про діяльність ініціативи, стислі відео, аналітичні доповіді. Також кожен відвідувач сайту зможе проглянути “живу” статистику із бази даних щодо задокументованих злочинів. Ця статистика оновлюється регулярно”, – говорить про завдання сайту директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Своєю чергою, Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, наголошує: “УГСПЛ  документує інформацію про вчинені воєнні злочини з 2014 року. Від 24 лютого ми почали працювати над документуванням у складі ініціативи «Трибунал для путіна». Цей сайт підтверджує масштабність і системність вчинених агресором злочинів, що є важливим для міжнародних судових інституцій, зокрема, для Міжнародного кримінального суду”.   

Він також зазначив, що документатори працюють як з відкритими джерелами, так і проводять індивідуальні  інтерв’ю з свідками чи потерпілими. Особливо цінною є робота на нещодавно звільнених територіях, так само, як і повідомлення з окупованої Росією місцевості. 

“Сенс цієї важкої і кропіткої роботи полягає у створенні бази, в якій за географічним та хронологічним принципом будуть відтворені всі злочинні кроки та дії Росії, що буде матеріалом для майбутніх розслідувань, притягнення до відповідальності винних, репарацій та виплати потерпілим”, – зазначив Олександр Павліченко.

Нагадаємо, що глобальна ініціатива “Трибунал для Путіна” (T4P) виникла 24 березня 2022 року, у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України.

Докладніше про ініціативу, про її діяльність, методолію роботи, про учасників коаліції “Трибунал для Путіна” можна прочитати на новому сайті.

Назад
Попередня Наступна
buttons