30.01.2017

Акція “Беззахисні захисники” на підтримку Еміля Курбедінова

31 січня о 14.00 год. відбудеться акція “Беззахисні захисники” – це вияв солідарності українського громадянського суспільства із незалежним кримським адвокатом Емілем Курбедіновим, який був незаконно арештований в окупованому півострові 26 січня.
Українські правозахисники відразу заявили, що вважають переслідування Курбедінова – політичним. Заяви на його підтримку видали також авторитетні міжнародні неурядові організації – Human Rights House Foundation, Freedom House Ukraine, Civic Solidarity Platform, Front Line Defenders, свій протест заявило і Міністерство закордонних справ України.

В акції, ініційованій правозахисниками, візьмуть участь громадські організації, представники Меджлісу кримськотатарського народу, адвокати, активісти. Запрошені також згадані представники міжнародних правозахисних організацій та МЗС.

Використовуючи візуальні образи, організатори акції наголосять, що арешт Еміля Курбедінова на тимчасово окупованій території – означає не лише незаконне переслідування самого адвоката (що, окрім іншого, становить порушення ст. 70 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни), а й позбавляє права на захист його численних клієнтів. Нагадаємо, серед підзахисних Еміля Курбедінова – Ільмі Умеров, Микола Семена, Емір-Усеін Куку та інші фігуранти справ кримських мусульман і так званих справ диверсантів (зокрема, Ридван Сулейманов).

Курбедінов був затриманий представниками Центру “Е” МВС РФ 26 січня, того ж дня згідно з рішенням окупаційного суду отримав 10 діб арешту за начебто поширення екстремістських матеріалів. У його офісі та вдома були проведені незаконні обшуки, вилучені матеріали, що містять адвокатську таємницю. Правозахисники побоюються, що адміністративне переслідування Еміля може перерости в кримінальне, та закликають офіційну Україну та світ якомога активніше реагувати на репресії проти одного з небагатьох незалежних адвокатів, які ще працюють в окупованому Криму.

Організатори акції: Крим SOS, Медійна ініціатива за права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод/Євромайдан SOS, Центр інформації про права людини

Акредитація ЗМІ за телефоном (098) 782 84 96 (Юлія Федотовських)

Подія у ФБ: https://www.facebook.com/events/1379272235478008/

Назад
Попередня Наступна
buttons