09.08.2014

ЯК ПРАЦЮВАВ ОМБУДСМАН У 2013 РОЦІ: ОЦІНКА ЕКСПЕРТІВ

Останні півроку в Україні кинули виклик усій національній системі забезпечення прав людини. У доповіді «Ефективність діяльності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 2013 рік», яка була представлена 23 липня, правозахисники спробували дати оцінку тому, наскільки ефективно виконував свої завдання Секретаріат Уповноваженого як в період Євромайдану, так і упродовж минулого року.

Авторами доповіді виступили: Людмила Коваль (голова експертної групи з питань діяльності Омбудсмана, Харківська правозахисна група), Олександра Матвійчук (голова правління Центру Громадянських Свобод), Тетяна Печончик (голова Центру інформації про права людини), Інга Дуднік (голова правління Кіровоградської громадської організації «Територія Успіху»).

Під час презентації доповіді були окреслені як позитивні зрушення, які вдалося досягти офісу під час минулого року, так і цілий ряд критичних зауважень та рекомендацій. Окремо було представлено результати опитування представників інститутів громадянського суспільства щодо співпраці із Секретаріатом Уповноваженого у минулому році та перелік тем, які Уповноважений має взяти за пріоритетні напрямки роботи у 2014 році.

Експерти відзначили, що в умовах дії репресивної машини на найвищому державному рівні, інститут Омбудсмана не міг самотужки протистояти системі. Представники Секретаріату продовжували захищати права людей і під час, подій Євромайдану, зокрема, у співпраці із громадською ініціативою Євромайдан SOS. Водночас експерти відзначили надмірну обережність Уповноваженого в публічній оцінці дій правоохоронних органів під час подій листопада 2013 – лютого 2014 років.

Попри це офіс Омбудсмана залишився єдиною державною інституцією, якій правозахисні організації не висловили свою недовіру і не припинили співпрацю через події на Євромайдані.

Розбудова регіональної мережі стала ще однією сміливою новацією Уповноваженого, яка окрім традиційного призначення своїх представників у регіонах визначила регіональних координаторів, які діють на громадських засадах.

Багато уваги експерти приділили інформаційній політиці, рекомендуючи Офісу “олюднити” підхід до висвітлення діяльності Уповноваженого. Окремо було відзначено про необхідність обов’язково реагувати та оприлюднювати офіційну позицію Упованоженого на всі питання, які мають важливе суспільне значення та стосуються сфери прав людини.

Усі експерти відзначили відкритість Офісу до моніторингу та конструктивної критики. Із повним текстом доповіді можна ознайомитися: Dopovid-Efektivnist-diyalnosti-sekretariatu-Upovnovazhenogo-Verhovnoyi-Radi-Ukrayini-z-prav-lyudini-2013-r.

Результати дослідження знаходяться за наступним посиланням: doslidjennya

Доповідь підготовлена за підтримки проекту «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2013-2016рр.

Назад
Попередня Наступна
buttons