19.06.2017

Вчора невідомі побили волонтера OZON дорогою після Маршу Рівності

Кірілл приїхав до Києва в рамках програми з обміну досвіду волонтерів OZON з Мінську для того, щоб прийняти участь в моніторингу КиївПрайд2017. Це був вже його другий візит до України для моніторингу мирних зібрань. Після завершення Маршу, він був з групою, яка повинна була їхати разом з учасниками параду на метро.

Нас було четверо, і ми домовилися, що якщо поїздів буде кілька – то ділимося по 2 і їдемо. . У перший поїзд ніхто не вліз зі спостерігачів, у другій пішли двоє, на третій поїзд (в іншу сторону) пішов я та ще один волонтер з нашої групи, – пригадує Кірілл.

За рекомендацією організаторів Маршу, яка включала в себе зняття та ховання предметів, одягу та іншого, що може асоціюватись з участю у події, в метро всі зняли жилетки.

Без зупинок нас довезли до Петрівки, там всіх випустили. Поліція теж в метро їхала, в кожному вагоні, і теж вийшла з усіма. Ми постояли трохи, дочекалися щоб всі розійшлись та сіли в метро у зворотну сторону”, – коментує волонтер.

Далі вони вийшли на станції “Поштова площа”, на якій домовлялися зустрітися з іншими учасниками своєї групи та сіли на лаву очікувати. Поряд на пероні стояла компанія.

Четверо підбігли до нас з претензією до мене “чо палиш на нас?” Стався словесний конфлікт. Вони запитували, мовляв, навіщо ви робите цей захід. На наші аргументи, що ми не організатори а спостерігачі, вони в грубій формі відповіли, що бачили нас в жовтих жилетах (що цікаво, ми зняли їх як тільки сіли в перший поїзд, виходить, вони стежили за нами)”, – пояснює Кірілл.

Після цієї суперечки компанія пішла. Потім на станцію приїхала частина учасників Маршу та пішла на вихід. Разом з ними приїхали і пара волонтерів ОЗОН яку вони очікували.

Знову ця компанія нас наздогнала на спуску в перехід в метро, мене схопили за волосся, повернули, потім за шию, і якось вниз кинули. Іншого волонтера вдарили по спині. Потім мене вдарили в голову, кілька разів в руку, плече, останній раз в шию ногою, – згадує волонтер.

Коли прибіг поліцейський з платформи, нападники вже встигли втекти. На станції також нікого вже не знайшли. По прибуттю патруля поліції , проїхались околицями в пошуках цієї компанії, однак це також не дало результатів. Волонтерів відвезли у відділення, там до них прийшов сам начальник відділу, попросив розповісти що як сталося, потім вже прийняли заяву та склали протокол. Пізніше група моніторів поїхала в травмпункт, де отримала довідку про нанесені тілесні пошкодження.

В подальшому очікується відкриття справи. Крім того, мобільні групи ОЗОН мають велику кількість відео матеріалів з Маршу, тож після їх аналізу сподіваємось побачити нападників та передати відповідні відео правоохоронним органам.

Назад
Попередня Наступна
buttons