20.06.2014

В КИЄВІ ВІДБУЛАСЯ НАЙБІЛЬША ШКОЛА З ПРАВ ЛЮДИНИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ЛГБТ-СПІЛЬНОТИ

Одним із основних гасел Євромайдану став слоган «Права людини – понад усе!». Але що ж таке права людини? Чи повною мірою вони гарантуються всім без винятку? Що таке дискримінація? Чому лесбійки, геї, бісексуали та трансгендерні людини вважаються однією із найбільш дискримінованих соціальних груп в Україні? Як, прагнучи жити в цивілізованій країні, навчитись враховувати інтереси різних соціальних груп? Відповіді на ці та інші запитання шукали на правозахисній школі «Права людини в захисті ЛГБТ-спільноти», яка відбулася 2-6 липня у Києві.

Школа організовувалась Центром Громадянських Свобод за підтримки Норвезького Гельсінського Комітету. Правозахисні навчання відбулись в рамках міжнародного форуму-фестивалю ЛГБТ «КиївПрайд2014» під егідою Коаліції з протидії дискримінації в Україні. Участь в заході взяло 23 особи. Серед них як представники та представниці ЛГБТ-спільноти, так й інші небайдужі люди, що усвідомлюють необхідність відстоювання ідеї рівності для всіх.

Про права людини та про те як їх захищати для ЛГБТ-людей з учасниками та учасницями говорила спеціально відібрана команда експертів та експерток. А саме: Сергій Пономарьов – начальник відділу з питань недискримінації Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Назарій Боярський – координатор освітніх програм Центру Громадянських Свобод, співголова Коаліції з протидії дискримінації в Україні, Співголова Оргкомітету «КиївПрайд-2014»; Олександра Делеменчук – координаторка міжнародних програм Центру Громадянських Свобод, членкиня Експертної ради з питань недискримінації та гендерної рівності при Представникові Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, недискримінації та гендерної рівності; Анна Ленчовська – психологиня, виконавча директорка Конгресу національних громад України; Зорян Кісь – координатор кампаній Amnesty International в Україні; Яна Салахова – координаторка мережі «Ініціатива Розмаїття», експертка з протидії расизму та ксенофобії Міжнародної організації з міграції в Україні; Світлана Дубина – співголова Коаліції з протидії дискримінації в Україні, голова Правління Вінницької громадської організації «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСь»; Марія Ясеновська – Президентка Харківської обласної фундації «Громадська Альтернатива».

«Школа із захисту прав людини, особливо в контексті захисту прав ЛГБТ-спільноти, дуже важлива для українського суспільства, котре, якщо подивитись крізь призму сьогоднішніх подій, долає наслідки тоталітарного минулого та антилюдського впливу авторитарного радянського режиму. – відзначає учасниця школи Оксана Сурчок, – Це ще один маленький крок до формування громадянського суспільства в Україні та перетворенні країни на сучасну правову державу – без дискримінації окремих соціальних груп, без зневаги одних верств населення до інших, з громадянським миром та спокоєм. Я сподіваюсь, що всі учасники цього проекту стануть «світильниками», які запалять інші, що розгонять темряву.»

Назад
Попередня Наступна
buttons