15.02.2019

Українські юристи радять громадянам ставити кандидатам у президенти більше запитань

Оригінальна новина на сайті Сьогодні

Перед виборами українські юристи сформували перелік важливих питань до кандидатів, вирішення яких, на їхню думку, допоможе країні. А відповіді на них дозволять кожному виборцю визначитися, за кого голосувати.

Серед гострих питань: чи має кандидат плани для подолання наслідків війни, чи є у нього стратегія поведінки з країною-агресором, готовий чи ні виплачувати пенсії жителям окупованих територій. Є питання про зміни до Конституції, приєднання до міжнародних конвенцій або, наприклад, питання про визнання законодавчо прав ЛГБТ-спільнот.

“Ми намагалися вибрати питання з різних сфер. Так, щоб вони не дублювалися і відображали всю палітру прав і свобод людини”, – каже Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод.

Журналісти “Сегодня” на вулицях столиці дізнавалися у пересічних громадян, що б вони запитали потенційного Гаранта. Як з’ясувалося, більшості опитаних взагалі байдуже, хто кандидати і що вони роблять. І ніяких запитань до них не мають.

Така тенденція, кажуть експерти, вкрай небезпечна. Адже ці люди потенційно повинні вести за собою багатомільйонну країну. Тому радять не бути байдужими і при першій же можливості ставити кандидатам незручні запитання.

Тим часом учасники президентських перегонів продовжують поїздки по регіонах.

 

Україна не дозволить Росії окупувати Чорне і Азовське море. Про це заявив Петро Порошенко під час свого візиту в Одеську область. За його словами, морське господарство – одна з основ економіки держави. Торік 40% міжнародної торгівлі України забезпечила портова галузь.

Один з житлових кварталів Івано-Франківська відвідала Юлія Тимошенко. Молодь скаржиться, у жодному з цих будинків житло придбати не в змозі – дорого. Політик каже: вирішити проблему могло б вдосконалення системи іпотечного кредитування.

Українці не повинні платити за квартплату більше 15% від доходу сім’ї, переконаний Олег Ляшко. Якщо суми великі, соціально незахищені верстви повинні отримувати субсидії. Про це політик заявив під час зустрічі з громадою в Полтавській області. Каже, люди похилого віку скаржаться, суми в платіжках отримують вдвічі більші за пенсію.

130 місце зі 137 зайняла Україна в рейтингу якості доріг. Це дані індексу глобальної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму. На дороги скаржиться і Олександр Вілкул. На думку політика, відремонтовані траси – це збільшення транзитного потенціалу України і як наслідок додаткові гроші для країни.

Сергій Тарута – в Кіровоградській області. Разом з місцевими жителями обговорив проблему імміграції молоді.

Залучити міжнародних експертів для розслідування афери в Приватбанку пропонує Валентин Наливайченко. Екс-глава СБУ каже, українські правоохоронні органи не приділили достатньо уваги цій справі.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія збільшила витрати на підготовку і проведення чергових виборів президента України майже на 9,95 млн гривень. Раніше передбачалися витрати з розрахунку 25 претендентів на президентський пост, але число зареєстрованих кандидатів збільшилося до 44 людей.

Вибори в Україні пройдуть 31 березня 2019 року.

.

Назад
Попередня Наступна
buttons