14.04.2014

ЦГС РАЗОМ ІЗ АНДРІЄМ ЩЕКУНОМ РОЗПОВІЛИ В ОБСЄ ПРО ТОРТУРИ НА МАЙДАНІ ТА В КРИМУ

Увага світу зараз великою мірою прикута до України. У Слов’янську або Маріуполі сьогодні можна зустріти представників ООН, ОБСЄ, кореспондентів BBC та CNN, а в європейських столицях та містах, де приймаються рішення – українських активістів і журналістів. Приводи для такої уваги, звісно, зовсім не радісні, але увага – важлива. Минулого тижня Центр Громадянських Свобод взяв участь у додатковому засіданні з питань людського виміру «Попередження тортур» ОБСЄ у Відні. Це був шанс познайомитися та розповісти про українську ситуацію представникам держав-членів ОБСЄ та громадських організацій та почути від них про ситуацію в їх країнах, обмінятися досвідом та почути оцінку ситуації в своїй країні збоку. До речі, багато делегацій та представників неурядових організацій із різних країн, зокрема, з Росії, висловили свою підтримку територіальній єдності України.

Для обговорення ситуації в Україні була організована спеціальна панель – «Стан прав людини та тортури в Україні», на якій виступив зокрема координатор сімферопольського Євромайдану Андрій ЩЕКУН, який тривалий час провів у кримському полоні. Він розповів про діяльність «Українського дому» в Криму, поділився власним досвідом жертви викрадення та тортур. Андрій також розповів про те, що наразі він та його родина живуть у Києві і що він планує продовжити активно займатися громадською діяльністю, спрямованої на збереження єдності України.

Олександра НОВІЧКОВА, Центр Громадянських Свобод, розповіла про загальний стан дотримання прав людини в Україні, про тортури, яким були піддані майданівці під час затримань та перебування в райвідділках і спецпалатах лікарень (побиття, неналежна медична допомога, приковування до ліжка, депривація сну, моральні знущання тощо), застосування водометів при температурі нижче 15°C. Особлива увага – випадкам тортур у Криму. Олександра наголосила, що тортурам піддавалися в тому числі курсанти внутрішніх військ, які внаслідок тривалого перебування на морозі без належної профілактики отримували обмороження кінцівок.

Ще одна представниця Центру Громадянських Свобод Валерія Рибак, яка координує групу громадського спостереження «ОЗОН», розповіла про тортури, що застосовувалися до підозрюваних у масових заворушеннях у залах суду (утримування в клітках при поганому самопочутті, доведення до напівпритомного стану) та зазначила, що потенційно можуть виникнути великі труднощі зі здійсненням правосуддя щодо підозрюваних у фактах застосування тортур. Адже докорінної зміни ані правоохоронної системи, ані судової провести поки що не вдалося. Особливо катастрофічна ситуація в Криму: повна правова невизначеність.

Активісти озвучили ОБСЄ та національним урядам свої рекомендації: допомога з прозорим та незалежним розслідуванням порушень прав людини, які відбувалися під час Євромайдану, присутність місій ОБСЄ в східних регіонах України з метою профілактики та недопущень порушень прав людини, заклик залучати громадянські спільноти та ініціативи до переговорів із урядом України, незалежне та неупереджене висвітлення подій в Україні і, особливо, в Криму.

Назад
Попередня Наступна
buttons