09.09.2014

СИТУАЦІЯ З МИРНИМИ ЗІБРАННЯМИ В УКРАЇНІ ПРЕДСТАВЛЕНА НА HDIM_

На щорічній Нараді з розгляду виконання зобов’язань, присвячених людського виміру у Варшаві, Польщі представлена ситуація зі свободою мирних зібрань в Україні координаторкою Групи громадського спостереження «ОЗОН», Валерією Рибак, 23 вересня 2014 р.

Нарада з розгляду виконання зобов’язань, присвячених людського виміру унікальна подія, на якій є можливість на рівних засадах виступати як представникам держави, так і представникам громадянського суспільства для висвітлення проблем із дотриманням державами прав людини.

Ситуація в Україні розглядалася на окремому заході, що організували представники Європейського Союзу. Стан реалізації свободи зібрань в Україні приклад для багатьох країн ОБСЄ з одного боку незламності духу народу, з іншого порушень зі сторони держави даного основоположного права людини. На жаль, було констатовано, що негативні тенденції, що були до Революції Гідності знову повертаються та ускладнюються ситуацією новими, наприклад, бездіяльність міліції при контр зібраннях та незаконній діяльності «самооборони» та ситуаціями з Кримом, АТО та звільненими містами. Короткий огляд виступу на слайдах презентації, а звіт чекайте найближчим часом тут.

Право на мирні зібрання є основою будь-якої демократичної системи і сприяє здійсненню багатьох інших прав і свобод людини, включаючи свободу слова. Однак, все більше проблем та перешкод мається на шляху здійснення права на свободу мирних зібрань в деяких державах учасницях ОБСЄ. До них відносяться такі питання як надмірне застосування сили при охороні порядку на демонстраціях і застосування завищених штрафів і покарань за організацію або участь у несанкціонованих мирних протестах. Такі обмеження призводять до серйозних наслідків для функціонування незалежного громадянського суспільства і можливості для окремих осіб та груп на своє право участі в суспільному житті. На даному заході були розглянуті останні тенденції в здійсненні права на свободу мирних зібрань в регіоні ОБСЄ в рамках зобов’язань ОБСЄ та інших міжнародних стандартів. На заході обговорилися практичні випадки як порушується або підривається дана свобода, а також позитивні приклади сприяння мирним зборам. Також розглянуто питання про існуючі зобов’язання ОБСЄ, що найкращим чином показує, як йдуть справи зі свободою мирних зібрань сьогодні, і що ще може зробити ОБСЄ, щоб надати підтримку та сприяння у їх захисті.

Назад
Попередня Наступна
buttons