09.07.2014

СВІТОВЕ СПІВТОВАРИСТВО ЗАКЛИКАЄ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ПЕТРА ПОРОШЕНКА ДО ПОВНОЇ РАТИФІКАЦІЇ РИМСЬКОГО СТАТУТУ

Світове співтовариство закликає до повної ратифікації Римського статуту для забезпечення відповідальності за тяжкі злочини. Гаага заявляє, що новий український уряд повинен покласти край безкарності за масові звірства, ставши повноправним членом Міжнародного кримінального суду (МКС). Україна знаходиться в центрі уваги липневої кампанії Міжнародної юстиції ,яка закликає держави приєднатися до Римського статуту як основоположного договору у міжнародному судочинстві,здатного покарати винних у геноциді, злочинах проти людяності та військових злочинах. У листі до Петра Порошенка Співтовариство закликає ратифікувати Статут без затримки.

Вельмишановному Петрові Порошенку, президенту України

Тема: Ратифікація Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду (ICC).

Вельмишановний Пане Президенте,

Маємо честь звернутися до Вас від імені Коаліції за Міжнародний Кримінальний Суд (CICC), глобальної мережі з понад 2500 неурядових організацій та організацій громадянського суспільства зі 150 країн, що виступає за справедливе, ефективне і незалежне судочинство, а також за розширення доступу до правосуддя для жертвз лочинів проти людяності, геноциду і військових злочинів.

У рамках Універсальної Ратифікаційної Кампанії Коаліції (URC) на липень 2014 року , Коаліція закликає Україну пришвидшити зусилля з ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду (ICC).

Україна продемонструвала свою підтримку міжнародної системи правосуддя, створеної наоснові Римського статуту неодноразово, свідченням чого є зокрема активна участь її повноважних представників у Римській конференції по заснуванню Міжнародного кримінального суду в 1998 році, а також підписання Римського Статуту 20 січня 2000 року.

29 січня 2007 року Україна стала першою не державою-учасницею, що, сприяючи відповідному функціонуванню Суду, ратифікувала Угоду про Привілеї та Імунітети Суду (APIC), ставши взірцем для країн, які досі неприєдналися до цієї угоди.

Реформа Кримінально-процесуального кодексу в 2012 році, який запровадив новуглаву про міжнародне співробітництво, в тому числі положення про співпрацю з міжнародними судовими установами, були першими успішними кроками до узгодження українського національного законодавства з принципами Римського статуту, що стосуються співпраці з Міжнародним кримінальним судом (ІСС), тобто необхідні заходи задля запровадження системи Римського статуту.

Зовсім нещодавно, 17 квітня 2014 року,заява, зроблена відповідно до статті 12.3 Римського статуту про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду над злочинами, скоєними під час протестів на Майдані, стала свідченням визнання Україною значення системи міжнародного правосуддя у боротьбі з безкарністю.

Підписання Україною 27 червня 2014 Угоди про асоціацію з ЄС, в якій підкреслюється необхідність України працювати в напрямку ратифікації та виконання Статуту, ще раз підтверджує намір України зупинити безкарність щодо тяжких міжнародних злочинів за допомогою Римського статуту та новаторської системи міжнародного правосуддя, яку він створив.

Вельмишановний Пане Президенте, ми вітаємо нещодавні заклики щодо пришвидшення ратифікації Римського статуту. Ми повною мірою усвідомлюємо, що рішення Конституційного Суду від 2001 року залишається перешкодою для ратифікації; вирішення цієї проблеми було представлено в проекті закону про внесення змін до Конституції, підтриманому 199 членами Верховної Ради 14 травня 2014.

Ми сподіваємося, що процес ратифікації відбуватиметься без затримки.Членство України в МКС (ІСС) – найкраща гарантія того, що злочинці будуть притягнуті до відповідальності, що масові порушення прав людини будуть визнані, а жертви отримають компенсацію за свої страждання.Членство може також запобігти вчиненню таких злочинів у майбутньому, припинивши циклічний характер насильства, а також сприятиме стійкому миру.

Вельмишановний Пане Президенте, на сьогоднішній день 122 держави вже є членами Римського статуту, проте багато держав досі залишається поза межами дії системи Статуту.  Забезпечення глобального членства держав є надзвичайно важливим не лише для забезпечення міжнародного судочинства, легітимності та підтримки Суду, але також задля усунення безкарності і водночаспропагування принципів демократії, ефективного управління, справедливості та верховенства права.

Ми сподіваємося побачити Україну серед держав-учасниць Міжнародного кримінального суду (ІСС) у найближчому майбутньому.

Назад
Попередня Наступна
buttons