15.01.2018

Спостереження за відкритістю та доступністю суду відбулося у Київському районному суді міста Харкова

12 січня моніторки групи громадського спостереження “ОЗОН” Юлія Трейтяк та Дарина Мекшун відвідали Київський районний суд міста Харкова. Фокусом спостереження були відкритість та доступність суду. Крім того, спостерігачки відвідали судове засідання у справі про відшкодування шкоди, яке було публічно анонсоване напередодні у соцмережах.

За результатами спостереження публікуємо короткі проміжні висновки спостерігачок та фото.

Судове засідання

Зазначений час початку – 14:00. Відкриття зали судового засідання – 14:44. Реальний час початку судового засідання – 14:53 (о 14:00 помічниця судді повідомила про перенесення судового засідання на 20-30 хвилин).  Розгляд справи почався о 14:53. Вибачень учасникам принесено не було. Додатково було повідомлено причину затримки (обрання запобіжного заходу).

Засідання було відкритим. Фото-зйомка проводилася присутніми слухачами справи.  Відео-зйомка проводилася телеканалом СТБ.  Також у залі були присутніми два представники ОБСЄ. Суддя запитувала чи потребують учасники роз’яснення їх прав, учасники відмовилися від такого роз’яснення. Суддею не повідомлено про права учасників процесу.

Комунікація із спостерігачами

Під час моніторингу приміщення суду до групи громадських спостерігачів звернулася заступниця голови суду та суддя-спікерка Муратова Світлана Олександрівна. Суддя повідомила, що у разі будь-яких запитань можна звернутися безпосередньо до неї.  Під час спілкування з нею вона надала відповіді на всі питання, в тому числі, надавши документи та нормативно-правові акти на підтвердження власних слів.
Додатково спостерігачів познайомили з керівницею апарату суду – Бардіною Наталією Олександрівною, яка також допомогла моніторками у роз’ясненні всіх питань. Також працівниками суду було проведено детальну екскурсію приміщення суду, показавши конвойну, канцелярії, кабінети суддів, зали судових засідань, туалети тощо.  Групу громадського спостереження було познайомлено також з головою суду Шаренко Світланою Леонідівною.
Відзначаємо відкритість працівників до групи громадських спостерігачів та підвищену комунікативність.

 

Стан залів судових засідань

Всього у суді 15 залів для судових засідань. 6 з них – обладнані огородженнями з органічного скла, але вони проходять звичайну обробку, тобто прибиральниці не дезінфікують їх. Те ж саме стосується і камер для підсудних, які навіть не мають нормальної штучної вентиляції.
Наявність огороджень з органічного скла хоча і відповідає міжнародним стандартам, але при цьому підсудних погано чути під час судового засідання, і підсудним також погано чути суддю і учасників справи. Але судді задовольняють клопотання про перебування підсудних у огородженнях з органічного скла. Більш того, вони обізнані в нормативній базі, яка стосується цього питання. Клопотання про перебування підсудних поза межами огороджень чи клітки (поряд із адвокатом) не задовольняються, адже, на думку суддів,коли суддя звільняє з-під варти особу, то за нього відповідає суддя, а не конвой.

У залах судових засідань наявні кнопки для виклику конвою.
Є 3 зали судових засідань з можливістю проведення відео-конференцій. Але лише в одній залі під час відео-конференції добре чутно учасників процесу, чого не можна сказати за інші дві зали, де обладнання не дозволяє вести належний процес.

Доступність та комфортність суду для відвідувачів

Спостерігачки відмітили наявність бар’єрів у будівлі, що заважали б особі на візку, наприклад: поріг при вході; рамка, що загороджує прохід; вертушка, а також огородження біля них; вузькі коридори. Незважаючи на наявність пандусу, до суду потрапити складно через ряд причин. По-перше, поріг є високим. По-друге, через вертушку, рамки потрапити неможливо. Додатково біля вертушок стоять загородження, які неможливо прибрати. Самостійно потрапити до суду неможливо. Деякі коридори занадто вузькі. Відсутня можливість потрапити на 2-й поверх суду (за словами заступниці голови суду,судді-спікерки – судові засідання в даних ситуаціях переносяться на 1-й поверх).

Спостерігачки відзначили відсутність  можливості відвідати туалет безпосередньо у будівлі суду. Для входу в туалет існує окремий вхід ззовні.

Туалет є недоступним для людей з інвалідністю.

Туалет знаходиться в антисанітарному стані. Перебувати в ньому навіть через різкий запах неможливо.

Додатково було досліджено туалети, якими користуються працівники суду. Туалети (3) завжди зачинені, але за рівнем чистоти вони значно відрізняються від туалету для відвідувачів та мають покращені умови. Працівники суду повідомили, що якщо відвідувач звертається з проханням відвідати туалет в приміщенні суду, то вони надають йому таку можливість (наприклад, якщо звертається мати з дитиною).

Група громадського спостереження “ОЗОН” – є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів під час проведення мирних зібрань, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем – пріоритетні завдання ОЗОНу. Громадські спостерігачі є незалежною стороною, вони завжди залишаються поза межами процесу. Детальнішу інформацію можна отримати на сторінці ОЗОН www.facebook.com/OZON.monitoring Контактна пошта: ozon.monitoring@gmail.com

Назад
Попередня Наступна
buttons