13.10.2017

Спільне засідання Підкомітету з прав людини Європарламенту та Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин

    12 жовтня 2017 року у Брюсселі відбулося спільне засідання Підкомітету з прав людини Європарламенту та Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, у якому також взяли участь правозахисники і Омбудсман Валерія Лутковська (Валерия Лутковская).
Обговорювали ситуацію з правами людини в постраждалих від конфлікту регіонах України, в тому числі проблеми відповідальності за порушення прав людини на окупованих територіях України, забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб, ситуацію з українськими заручниками і політичними в’язнями в РФ, окупованому Криму та на Донбасі, дотримання прав жінок на окупованих територіях та гендерно обумовлене насильство.
Також ішлося про виконання Національної стратегії у сфері прав людини, внутрішні реформи та законодавчі зміни в контексті прав людини, недискримінації та забезпечення прав меншин. Очікувано шквал запитань викликало питання щодо дотримання прав національних меншин в України, зокрема мовних, у змінах до освітнього законодавства.
Окремо правозахисники акцентували на неприпустимості спроб зруйнувати незалежність інституту Омбудсмана і переслідування антикорупційних активістів, а також введення обмежень для діяльності громадських організацій в Україні.
Від Комітету на засіданні були присутні Григорій Немиря, Валерій Пацкан, Ірина Суслова та Рефат Чубаров Представники громадських організацій – Alyona Lunova (Восток СОС); Sasha Romantsova (Центр громадянських свобод); Tetyana Durnyeva (Група Впливу); Maria Krasnenko (Донбас СОС); Roman Romanov(Фонд «Відродження»); Таміла Ташева (Tasheva Ravil Qızı Tamila) (Крим-СОС) і Тетяна Печончик (ЦІПЛ).
Для нас важливо розвивати партнерство із парламентом для прийняття необхідних змін і реформ в інтересах прав людини.

Джерело, 12/10/2017

Назад
Попередня Наступна
buttons