01.03.2018

“Смерть Росії!”: висновки спостерігачів за результатами маршу

18 грудня 2018 року у Києві пройшов Марш Революції “Смерть Росії”, про проведення якого спостерігачі ГГС “ОЗОН” дізналися із відкритих джерел (мережа Інтернет).

 


Марш пройшов за наступним маршрутом: 
вул. Хрещатик – пл. Європейська  – Володимирський узвіз – вул. Петра Сагайдачного – вул. Борисоглібська – вул. Петра Сагайдачного –  Володимирський узвіз – пл. Європейська – вул. Хрещатик

⏲Тривалість спостереження громадськими спостерігачами: 15:00 – 16:30

⏲Тривалість зібрання: 15:15 – 16:30

Кількість поліції: Загальна кількість національної поліції та національної гвардії залученого до охорони мирного зібрання коливається в районі 300 осіб.

Постійно супроводжувало колону близько 150 поліцейських.

Загальний короткий опис подій.

Під час проведення маршу ніяких ексцесів не було. Були присутні 12 + представників антиконфліктної групи, які комунікували з учасниками мирного зібрання. Як прокоментували спостерігачі, загалом відчувалося певне напруження та ворожість зі сторони учасників маршу, яке часом переростало у вербальну перепалки з поліцейськими. Тим не менш, голова Добровольчого батальйону ОУН Коханівський постійно закликав учасників маршу не вступати у конфлікт з поліцейськими.

На зібранні були присутні журналісти телеканалів: “ZIK”, “Hromadske”, “Радіо свобода” , “ПравдаТУТ”.

  • 15:30 учасники маршу почали формувати колону на вулиці Хрещатик.
  • 15:35 учасники маршу підбігли до будівлі Альфа Банку та один із них жбурнув каменем у вікно банку. Між учасниками і представниками національної гвардії почалась штовханина, але серйозних сутичок не відбулось.
  • 15:40 учасники рухаються Володимирським узвозом і переходять на вулицю Сагайдачного.
  • 15:45 учасники маршу опиняються під будівлею СберБанку і починають закидувати його камінням і цеглою. На що поліція не відреагувала.
  • 15:52 учасники підходять до будівлі “Росспівробітництва” і починають його закидувати яйцями, камінням і цеглою. На що поліція, не реагувала. Ці дії учасників маршу продовжувався близько 10-ти хвилин, після чого підрозділ поліції вишикувався на в проти будівлі Росспівробітництва.
  • 15:57 учасники маршу повертаються тим же маршрутом на Майдан Незалежності.
  • 16:25 учасники запалили фаєра під стелою, вигукували гасла і надалі розійшлися.  

Гасла:

Геть філія ФСБ!

Свободу політв’язням!

Смерть Росії!

Донбас наш Кубань наша, Крим наш!

Революція!

Слава Україні! Героям Слава!

Слава нації! Смерть ворогам!

Короткий опис дій правоохоронців.

На початку акції біля будівлі Альфа банку знаходилися  80 військовослужбовців Національної гвардії України. Наприкінці колони учасників маршу супроводжували 6 (і також близько 20 – 26  в середині та на початку колони) представників  “Антиконфліктної групи”, 10 представників Національної поліції без розрізнювальних знаків, 25 представників ППОП  та службове авто. Під будівлею Росспівробітництва знаходилось 30 представників Національної поліції без розрізнювальних знаків та 10 представників Національної Гвардії України. Під час руху до Майдану Незалежності колону учасників супроводжувало близько 100 представників Національної поліції.

Контакт поліції з громадськими спостерігачами.

Комунікація із предаствниками поліції відбувалася через працівників відділу превентивної комунікації ГУНП у  м. Києві. Представниками поліції пояснено велику кількість присутніх поліцейськиху жилетках груп діалогу процесом збільшення представників поліції превентивної комунікації у місті загалом.

Серед присутніх правоохоронців у жилетках “поліція комунікації” були зафіксовані співробітники Батальйону поліції «Київ-1» у камуфляжі. У рамках неформальної розмови із представниками відділу превентивної комунікації згодом було з’ясовано причину присутності на цьому зібранні співробітників у камуфляжі. На думку працівників відділу, це мало на меті побудувати більш продуктивний діалог з протестувальниками, серед яких багато учасників АТО.

Охорона здоров’я

У районі Майдану Незалежності були присутні 3 машини швидкої. Під час руху маршу у колоні знаходилось 3 представники Червоного Хреста.

 

Група громадського спостереження ОЗОН є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів у галузі прав людини, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем,- є пріоритетними завданнями ОЗОНу.

Назад
Попередня Наступна
buttons