09.03.2018

Про результати службової перевірки щодо акції 19 січня

19 січня 2018 року у місті Києві мала відбутися мирна акція для вшанування пам’яті журналістки Анастасії Бабурової та адвоката Станіслава Маркелова, які були вбиті в Москві у 2009 році за свою професійну діяльність російськими неонацистами. За висновками групи громадського спостереження “ОЗОН”, працівники поліції, які були залучені до охорони громадського порядку, не здійснювали реальних заходів для забезпечення безпеки учасників акції. Замість цього, ще до початку акції вони вдалися до незаконних затримань без пояснення причин її учасників, які пізніше намагалися замаскувати під “запрошення”. Також працівники поліції продемонстрували неспроможність виконати елементарні поліцейські операції при вчиненні учасниками контр-зібрання хуліганських дій стосовно учасників акції, та відсутність будь-якої реакції на таку поведінку. Зважаючи на це у своєму зверненні Центр громадянських свобод наголосив на необхідності провести службове розслідування для з’ясування усіх обставин факту неналежного виконання своїх посадових обов’язків працівниками Національної поліції України, що були залучені до забезпечення охорони громадського порядку на час проведення акції вшанування пам’яті та контр-зібрання 19 січня 2018 року.

16 лютого Центр громадянських свобод отримав лист від Національної поліції України. Відповідно до змісту листа, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України – УЗПЛ просило ініціювати проведення перевірки за фактом неналежного виконання посадових обов’язків працівниками ГУНП у м. Києві, які 19 січня 2018 року залучалися для забезпечення охорони громадського порядку під час акції “Досить безкарності: акція пам’яті С.Маркелова і А.Бабурової”. Про результати перевірки управління просило інформувати копіями висновку.

Відповідь за результатами перевірки надійшла 7 березня. Відповідно до листа – Національна поліція України не бачить жодних порушень у роботі поліцейських, які залучалися до охорони громадського порядку 19 січня, вважає їхні дії такими що повністю відповідали функціональним обов’язкам та чинному законодавству.

Як вказано у листі, за результатами перевірки не вбачається ознак незаконного затримання та вибірковості у здійсненні превентивних заходів, хоча у вільному доступі в мережі знаходяться відео з місця подій. Зокрема йдеться про так звані “запрошення” до районного управління поліції для проведення “опитування”. Відеозаписи з місця подій, свідчення постраждалих, свідчать про те, що “запрошення” і доставлення у районне управління відбувалося без згоди самих учасників.

Подив викликають фактологічні помилки у результатах проведеного розслідування. Зокрема, як зазначили самі затримані, жодний із них не був і не є учасником організації “Студентська республіка”.

Крім того, не зрозуміло, чому у ході службового розслідування перевірці було піддано лише діяльність працівників відділу превентивної комунікації ГУНП у м. Києві, попри пристуність на місці проведення зібрання також і працівників ППОП №1 ГУНП у м. Києві та інших співробітників ГУНП.

Результати перевірки також не роз’яснюють причин очевидної вибірковості при проведенні “профілактичої роботи”. Присутні поліцейські не вжили адекватних заходів для захисту присутніх від хуліганських дій учасників контр-зібрання стосовно учасників акції та ігнорували таку поведінку.

Вищесказане дозволяє піддати сумніву ефективність проведення службової перевірки. Зважаючи на значні порушення фундаментальних прав і свобод людини, які мали місце 19 січня, необхідно провести повторну перевірку дій працівників поліції, що залучалися до охорони громадського порядку на час проведення акції.

Назад
Попередня Наступна
buttons