09.08.2014

РОЗРОБЛЕНО ПРОЕКТ РЕЗОЛЮЦІЇ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЛЬНОГО І БЕЗПЕЧНОГО ДОСТУПУ ДО МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ В МОЛДОВІ

29 липня в Молдові пройшла конференція «Безпечний доступ до Інтернету в якості інструменту для захисту основних прав людини». Організаторами виступили Promo-LEX і «Матері за права людини» (Молдова) у партнерстві з Центром Громадянських Свобод (Україна).

Обговорювалися такі теми: роль соціальних медіа в просуванні прав людини в Молдові, в тому числі у придністровському регіоні; можливості і проблеми журналістського розслідування; роль державних органів та інституцій Республіки Молдови у просуванні Інтернет-безпеки в країні.

Окремою сесією в рамках круглого столу стало обговорення загроз з Інтернету активістам та активісткам у кризових умовах. Український досвід під час подій Євромайдану презентував представник Центру Громадянських Свобод Назарій Боярський. Правозахисник поділився тим, з якими проблеми в сфері прав людини зіткнулися громадські активісти і активістки, зокрема, опублікування в Інтернеті персональних даних, напади на журналістів і спроби зміни нормативно-правової бази «законом про диктатуру», які призвели б до серйозних порушень свободи слова. «Створення чисельних волонтерських правозахисних ініціатив під час Євромайдану стали своєрідним «атестатом зрілості» громадянського суспільства в Україні. Багато з них, активно використовували мережу Інтернет в своїй діяльності. Наприклад, ініціатива Євромайдан SOS збирала важливі дані про потерпілих, свідчення про ймовірні злочини, фото та відео докази через свій facebook-профіль. Вивчення цього досвіду іноземними колегами та колежанками може бути надзвичайно корисним. Адже, бути теоретично підкованим – це бути майже застрахованим» – зазначив Назарій Боярський.

Про роботу журналістів в Молдові, проблеми, з якими вони стикаються, і тиск, якому журналісти піддаються, говорила редакторка газети «Ziarul de Gardă» Alina Radu. Обговорювалися численні проблеми і перешкоди, з якими стикаються Інтернет-користувачі в регіоні. Один з блоків конференції був присвячений темі блогів, який проводила редакторка порталу «Moldova.org» Oxana Greadcenco. Учасники говорили про важливість присутності в Інтернеті, особливо в блогах, правозахисників.

Крім того, учасники та учасниці були проінформовані про роль і діяльність спеціальних державних інституцій – Центру електронного управління та Центру по боротьбі з кіберзлочинностю.

Після закінчення заходу було прийнято проект резолюції щодо забезпечення вільного і безпечного доступу до мережі Інтернет для громадян Молдови, у тому числі в придністровському регіоні.

Захід був організований Promo-LEX і «Матері за права людини» (Молдова) у партнерстві з Центром Громадянських Свобод (Україна) в рамках проекту «Ефективне регіональне співробітництво і спільні платформи для громадянського суспільства країн Східного партнерства, Росії і країн Центральної Азії: захист та заохочення фундаментальних свобод в регіоні»  (за фінансової підтримки Європейської комісії).

Назад
Попередня Наступна
buttons