24.02.2016

«Люди мають мати право захищати свої права в обхід політики»: правозахисники розказали про “5 мін” у проекті змін до Конституції від Петра Порошенка

24 грудня 2015 року на прес-конференції представники платформи «Правозахисний Порядок Денний» заявили про «5 мін», які містить у собі проект нової Конституції в частині реформи правосуддя.

«Відповідно до цих змін ратифікувати Римський статут ми зможемо лише через 3 роки після його ухвалення. Хоча це та умова Угоди про Асоціацію, яку можна виконати вже сьогодні. Можливо влада хоче мати можливість у будь-який момент відкликати подану разову декларацію, чого вона не могла б зробити, будучи членом Міжнародного кримінального суду? Але для України означає закриття всіх євроінтеграційних процесів і навряд будь-яка демократична влада на це піде. Тим більш дивно, навіщо вона закладає можливість для реваншу недемократичних сил. Не так давно 248 народних депутатів проголосували за направлення звернення до ООН для створення міжнародного гібридного трибуналу по факту загибелі пасажирів малайзійського боїнгу. Але проект змін до Конституції не дає такої можливості, тож на що розраховують парламентарі, просто незрозуміло». – заявила Олександра МАТВІЙЧУК, голова правління Центру Громадянських Свобод.
Також, правозахисники заявили про небезпеку монополії адвокатури, яка запропонована проектом нової Конституції, що невиправдано обмежує право людей на вільний вибір захисника.

«Ми будемо першою країною, яка відзначиться лобіюванням інтересів корпорації на конституційному рівні” – стверджує Аркадій БУЩЕНКО, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.
Правозахисники розкритикували відсутність в тексті змін права людей захищатися від неконституційних законів, яким би мало стати розширення можливостей подання конституційної скарги. «Люди мають мати право захищати свої права в обхід політиків» – переконаний Володимир ЯВОРСЬКИЙ, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини.

Як підсумувала Тетяна ПЕЧОНЧИК, голова Центру інформації про права людини, Правозахисний порядок денний вимагає від парламентарів під час внесення змін до основного закону держави дотримуватися відкритого та інклюзивного процесу та обов’язково усунути названі недоліки.

Назад
Попередня Наступна
buttons