17.01.2020

Прес-конференція «Запровадження класичного суду присяжних в Україні»

Хоча в Конституції України і передбачене право на суд присяжних для всіх громадян, принцип його роботи зараз спирається на радянську практику. Її використання призвело до викривлення цієї ідеї як механізму, якому може довіряти населення, який важко підкупити та який дозволить звичайним громадянам контролювати прозорість та справедливість української судової системи. 

На вирішення цих проблем експерти, правозахисники та науковці разом з Міністерством юстиції України підготували два законопроекти: 

  • проект Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення порядку формування списку присяжних (реєстраційний № 2709);
  • проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення участі присяжних у здійсненні правосуддя (реєстраційний № 2710).

Підготовлені законопроекти покликані вирішити ці проблеми та забезпечити незалежність присяжних від головуючого судді на законодавчому рівні. 

Центр громадянських свобод спільно з Міністерством юстиції України  організовує прес-конференцію, під час якої правозахисники, експерти та автори законопроектів розкажуть, яким буде суд присяжних в Україні. 

Спікери:

Олександр Банчук – заступник міністра юстиції, співавтор законопроекту 

Костін Андрій – голова комітету ВРУ з питань правової політики

Олександра Матвійчук – голова правління ЦГС

Володимир Петраковський  – експерт Центру політико-правових реформ, викладач Національного  університету “Києво-Могилянська академія”

Михайло Савва – голова правління експертної групи “Сова”, співавтор законопроекту 

20 січня об 11:00
м. Київ, Інформаційне агентство «Укрінформ»:

вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)
Акредитація на місці

Контакт: s.z.93.ua@gmail.com +38(067)1032046,

Сергій Зайченко – прес-менеджер Центру Громадянських Свобод.


Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що займаються вирішенням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр прав людини ZMINA, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS та інші. Координацію роботи платформи здійснює Центр громадянських свобод. Контакти для зв’язку: human.rights.agenda.ua@gmail.com

 

Назад
Попередня Наступна
buttons