08.09.2017

Прес-анонс “Відео-проекція на будівлі КМУ: жертви воєнних злочинів звернуться до урядовців та народних депутатів”

У п’ятницю, 8 вересня, о 20.30 на будівлі Кабінету Міністрів України (вулиця Михайла Грушевського, 12/2) з’явиться світлова відео-проекція людей, які стали жертвами воєнних злочинів у ході війні із Російською Федерацією. Вони звернуться до уряду та парламенту із проханням надати національним органам розслідування належний правовий інструментарій для розслідування міжнародних злочинів, і внести для цього необхідні зміни в законодавство. Світлову відео-інсталяцію підготувала команда французьких кінематографістів Zero Impuniti, які боряться з безкарністю в ході збройних конфліктів у різних куточках планети.

На демонстрації відео-проекції відбудеться брифінг для преси за участі жертв воєнних злочинів, представників команди Zero Impunity та правозахисників.

За три роки в результаті розпочатої Росією війни в Україні загинуло щонайменше 10 тисяч людей і більше 23 тисяч було поранено. Тисячі цивільних осіб були викрадені та кинуті до підвалів, піддані тортурам та залякуванням, щоб змусити їх замовкнути.

Одна із суттєвих перешкод у встановленні справедливості у цих справах є застарілий Кримінальний кодекс України. Досі у ньому не передбачено відповідальності за злочини проти людяності, а його положення щодо воєнних злочинів не в повній мірі відповідають вимогам сучасного міжнародного права. Недоліки законодавства не дають можливість органам національного розслідування та національній судовій системі здійснити правильну кваліфікацію цих дій як міжнародних злочинів, які не мають термінів давності.

Для вирішення цієї проблеми платформа “Правозахисний порядок денний” у співпраці із Міністерством юстиції України розробила законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення його гармонізації з положеннями міжнародного права». На даний час законопроект проходить процедуру узгодження в уряді, після чого буде зареєстрований у парламенті.

Контакти для преси: Марина Ліліченко, Центр громадянських свобод, +380668183510

 

Назад
Попередня Наступна
buttons