13.04.2020

Правозахисники й активісти збирають інформацію про порушення поліції під час карантину

Ініціатива громадського спостереження OZON, яка координується правозахисною організацією Центр Громадянських Свобод, розпочала моніторинг порушень з боку поліції, національної гвардії та різних формувань, що здійснюють патрулювання (муніципальні варти, муніципальні охорони тощо) під час карантину. Як повідомляють самі організатори, в інтернеті вже зараз з’являються фото та відеоматеріали, на яких відображені можливі порушення, зокрема незаконні затримання, перевищення при застосування сили тощо.

“Ми будемо аналізувати, перевіряти, зводити цю інформацію, адже наша основна ціль – громадський контроль та недопущення порушення прав людини. Ми закликаємо: якщо ви чи ваші знайомі побачили на просторах інтернету або безпосередньо стали свідками ситуації з потенційними порушеннями з боку поліції, національної гвардії або громадського формування, надсилайте інформацію на нашу пошту: ozon.monitoring@gmail.com” – повідомляють ініціатори кампанії.

Водночас монітори просять не забувати про деталі і якщо це відомо, то вказувати в листах місце, дату та час, коли зроблені фото або відео, а також суть того, що відбувається на відео чи фото одним реченням.

За перший тиждень з моменту запуску моніторингу волонтери ініціативи почали аналіз численних випадків та повідомлень.

Важливо відзначити, що можливі факти порушень з боку поліції будуть опрацьовані та проаналізовані у кооперації з іншими правозахисними організаціями. Зокрема, Асоціація УМДПЛ та Центр Громадянських Свобод об’єднали зусилля та разом аналізують усю надіслану інформацію. Основні висновки та рекомендації будуть викладені у спільних звітах.

Корисні посилання:
http://ozon.monitoring.tilda.ws/policequarantine
http://ccl.org.ua/
http://umdpl.info/news/rozpochato-monitoryngovu-kampaniyu-shhodo-porushen-z-boku-politsiyi-pid-chas-karantynu/

Назад
Попередня Наступна
buttons