10.05.2017

Правозахисники вимагають від парламенту відкритого конкурсу на посаду Уповноваженого з прав людини

28 квітня цього року закінчився термін перебування Валерії Лутковської  на посаді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Тепер Парламент має призначити того, хто протягом п’яти наступних років здійснюватиме парламентський контроль за додержанням свобод та захисту прав всіх, хто перебуває під юрисдикцією України.

“Пройшло майже два тижні після закінчення терміну перебування на посаді Уповноваженої з  прав людини. Але суспільство досі не знає навіть про  перелік можливих кандидатів. Обговорення, якщо таке й має місце, відбувається фактично за закритими дверима. Але “партійних квот” чи політичних призначень у питанні, що визначає державну політику у сфері прав людини в країні, просто не може бути – стверджує Олександра МАТВІЙЧУК, голова правління Центру громадянських свобод.

У зв’язку з цим, Правозахисний порядок денний оприлюднив відкрите звернення до  голови Верховної Ради України, голів фракцій та депутатських груп, народних депутатів, а також запропонував рекомендації, спрямовані на залучення громадськості до оцінки кандидатів на обрання  Уповноваженого з прав людини.

“Ми вимагаємо гарантувати відповідність кандидатів/кандидаток професійним стандартам та їх незалежність від впливу партійних інтересів. Це стане можливим лише шляхом проведення відкритого висунення і обговорення кандидатів та кандидаток із залученням до процесу відбору представників громадянського суспільства. В іншому випадку є великий ризик того, що цю відповідальну посаду отримає людина, для якої захист партійних інтересів або інтересів окремих осіб буде вище, ніж захист прав людини”, – заявила Оксана ПОКАЛЬЧУК, директорка Amnesty International в Україні на прес-конференції Правозахисного порядку денного в Кризовому медіа центрі.

Серед учасниць і учасників конкурсу, достойних посади Уповноваженого, Правозахисний порядок денний бачить, зокрема, але не обмежуючись лише цими кандидатами: Ларису Денисенко, Євгена Захарова, Валерію Лутковську, Володимира Яворського.

На переконання правозахисників, критеріями, за якими слід розглядати кандидатури на конкурсі, мають бути: високі моральні якості; глибоке знання міжнародних стандартів прав людини; тривалий досвід правозахисної роботи; високий авторитет в суспільстві та міжнародній спільноті; повна незалежність від політичних сил.

“Врахування думки правозахисників щодо кандидатів на посаду Уповноваженого ВСУ з прав людини має стати початком результативного діалогу нового Уповноваженого із громадянським суспільством” – переконаний Олександр ПАВЛІЧЕНКО, заступник директора Харківської правозахисної групи.

Правозахисний порядок денний готовий сприяти в організації та проведенні конкурсного відбору, зокрема, делегувати до конкурсної комісії членів та членкинь цих організацій.

 

Назад
Попередня Наступна
buttons