28.02.2017

Правовий інструментарій для правильної кваліфікації міжнародних злочинів нарешті з’явиться

Розроблений Правозахисним порядком денним законопроект отримав повну підтримку Міжвідомчої Комісії з питань імплементації міжнародного гуманітарного права в Україні, засідання якої відбулося 22 лютого в Міністерстві юстиції України.

Законопроект вводить в Кримінальний кодекс поняття “злочини проти людяності”, запроваджує інститут командної відповідальності, уточнює склад воєнних злочинів відповідно до Женевських та Гаагських конвенцій та вирішує цілу низку інших проблем, які стають на заваді ефективному розслідуванню та притягненню винних до відповідальності.
«Не має важливішого питання, ніж приведення кримінального законодавства у відповідність до міжнародного гуманітарного права» – відзначив член комісії, президент Європейського комітету із запобігання тортур чи нелюдському поводженню Микола Гнатовський.

На необхідність удосконалення кримінального законодавства України давно звертали увагу міжнародні організації. Зокрема, Парламентська Асамблея Ради Європи в резолюції No2112 (2016) закликала українську владу «привести своє національне законодавство, включаючи Кримінальний кодекс та Кримінально-процесуальний кодекс, у відповідність з положення міжнародного кримінального права, і, зокрема, включити положення про статус захопленої людини і визначити тортури як тяжкий злочин».

Голова робочої групи по розробці законопроекту доцент кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Костянтин Задоя відзначив, що розробка законопроекту є чудовим прикладом співпраці національних та міжнародних експертів, науковців та практиків. Доопрацьований текст законопроекту отримав схвальні відгуки експертів Міжнародного Комітету Червоного Хреста, головного офісу Міжнародної Амністії, Міжнародної Федерації з прав людини, Global Rights Compliance, Української Асоціації міжнародного права тощо.

На даний час законопроект готується до реєстрації.

Назад
Попередня Наступна
buttons