02.01.2019

Опитування про Суд Присяжних в Україні

Команда Центру громадянських свобод та Центру політико-правових реформ провела он-лайн опитування щодо суду присяжних в Україні. Метою опитування було визначити загальні уявлення про інститут суду присяжних. Звичайно, опитування не відображає загальну думку громадян України про цей інститут. Всього було опитано 320 респондентів. З них половина має юридичну освіту і працює в юридичній сфері (судді, юристи, адвокати).
Перше питання було присвячене загальній обізнаності респондентів про суд присяжних.
88% опитаних відповіли, що вони знають чи скоріше знають, що таке суд присяжних.
10% респондентів бачили суд присяжних в кіно, й мають загальні уявлення.
96% опитаних, які є юристами, адвокатами чи суддями, ствердно відповіли на це питання.
У Конституції України передбачено, що правосуддя здійснюють судді, а у визначених законом випадках правосуддя здійснюється за участю присяжних.
64% опитаних відповіли, що суд присяжних в Україні не існує, чи скоріше не існує.
Серед опитаних які працюють в юридичній сфері, 57% відповіли, що на їхню думку суду присяжних не існує, чи скоріше не існує в Україні.
Такі відповіді респондентів дають розуміння , що існуючі наразі в кримінальних провадженнях “суди присяжних” у складі 3 присяжних і 2 суддів не сприймаються суспільством за справжній суд присяжних.
79% опитаних відповіли, що присяжні повинні виносити вердикт окремо від судді, що є характерними для класичної моделі суду присяжних. В такій системі присяжні перебувають у нарадчій кімнаті самостійно і без участі професійного судді приймають рішення про винуватість чи невинуватість особи, обвинуваченої у вчиненні злочину. Це дозволяє зменшувати вплив політиків і органів виконавчої влади на суддів та судову систему загалом, а також запобігає можливому впливу суддів на присяжних.
Згідно з дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва українським судам довіряють лише 8,6% громадян, з них – повністю довіряють тільки 1,3% опитаних.
Водночас, згідно з результатами нашого опитування, 71 % осіб відповіли, що пряма участь громадян може допомогти подолати корупцію та залежність професійних суддів.
82 % опитаних відповіли, що участь громадян у якості присяжних сприятиме підвищенню довіри до судової системи України і тільки 9 % відповіли протилежне
На питання чи хотіли б ви бути присяжним, 62% опитаних відповіли схвально. Цікаво, що серед опитаних, які не є спеціалістами у сфері права, відсоток охочих бути присяжними вищий (70%).
Кампанія #НамПотрібенСудПрисяжних здійснюється в межах діяльності коаліції правозахисних організацій “Правозахисний порядок денний”.
Назад
Попередня Наступна
buttons