10.11.2017

ОДИН ІЗ НАЙБІЛЬШИХ ПРАВОЗАХИСНИХ ФЕСТИВАЛІВ СВІТУ – В УКРАЇНІ! СЕРЕД ПАРТНЕРІВ – ЦГС

Чеський центр у Києві запрошує Вас на відгуки Міжнародного фестивалюдокументального кіно про права людини «Один світ»які відбуватимуться з 17 до 20 листопада у Дніпропетровську.  

Jeden svět/Оne World – це чи не найбільший у світі правозахисний фестиваль документального кіно, одна із найголовніших подій Чехії, що охоплює більше 40 міст та притягує близько 100 тисяч відвідувачів щороку. Соціально-політичне життя, захист довкілля, міжнародні конфлікти – далеко не все коло питань, що охоплюють покази.  Окрім того фестиваль визначає кращого режисера у своїй галузі та пропонує зацікавленим партнерам проводити своєрідні відгуки фестивалю у своїх країнах.  Наприклад,  учасниками цієї події вже стали: This Human World з Австрії, One World Berlin, Watch Docs. Human Rights in Film IFF у Польщі, Guth Gafa Documentary Festival з Ірландії та чимало інших помітних фестивалів.

У Дніпропетровській центральній міській бібліотеці ми покажемо 4 фільми із програми фестивалю за 2013 рік (перелік фільмів див. нижче).

Окрім того ми запрошуємо усіх відвідати мобільну фотовиставку «Права людини поза грою» від українського Центру Громадянських Свобод у партнерстві з чеською правозахисною організацією Člověk v tísni/Людина в біді. Виставка піднімає актуальні питання порушення прав людини в Україні та висвітлює проблеми зловживання правоохоронними органами своїми повноваженнями, обмеження свободи волевиявлення та права людей на мирні зібрання, перешкоджання журналістам у їх діяльності. На п’ятнадцяти полотнах зображено історії реальних людей, які відчули тиск влади на собі і не хочуть миритися з порушеннями своїх прав.

17 листопада 17:00
Лукаш Кокеш, Клара Тасовська/72 хв/ Чехія/201
2

Твердиня/Fortress – фільм про сучасне Придністров’я – своєрідну нічийну, заборонену зону, що оточила себе мурами комунізму і більше схожа на музей під відкритим небом. Чеські режисери Клара Тасовська та Лукаш Кокеш змальовують щоденне життя мешканців та управлінців, що так і залишитись у перебудовних 80-х роках минулого століття. У обговоренні фільму візьмуть участь міжнародні експерти у галузі захисту прав людини – чеський політик, міністр внутрішніх справ Чеської Республіки (1992 –1997) Ян Румл та чеський політик, міністр природного середовища (1996 – 1998) Їржі Скаліцкі.

18 листопада 18:30
Ян Геберт/ 56 хв/ Чехія/ 2012

Ігри каменю/Stone Games – це історія присвячена політичним спекуляціям із «німецьким питанням» в історії Чехії. Пам’ятник восьми судетським німцям, що були вбиті одразу після завершення Другої світової війни, став своєрідним символом політичних маніпуляцій  у містечку Нови Бор та на нещодавніх президентських виборах у Чехії. Стрічка розповідає про хиткий баланс між нацизмом, патріотизмом та історичним фактом. Про фільм говоритиме український експерт – історик, публіцист, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху – Володимир В’ятрович.

19 листопада 18:30
Єлєна Хорєва, Алєксєй Жиряков/ 79 хв/ Росія/ 2012

Забирайся, зимо!/Winter, Go Away! – фільм розповідає про події президентських виборів 2012 року у Росії. Режисери показують ковзанку авторитарного правління, на якій так легко послизнутися тим, хто ще мріє бачити справді внутрішньо вільну та демократичну країну…Стрічку прокоментує Володимир Горбач – політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, експерт із питань зовнішньої та внутрішньої політики України.

20 листопада 18:30
Ліз Мермін/ 60хв/ Англія/ 2012

Дивовижний Азербайджан!/Amazing Azerbaijan! – це історія про країну, що дивиться на світ двома обличчями: поєднує в собі традиції Сходу та Заходу, прагне бути цивілізованою в очах міжнародних спостерігачів, але водночас не здатна справді змінитися, подолати корупцію і бути гідною вільної опозиції. До розмови про сучасний Азербайджан долучиться відома азербайджанська журналістка, кореспондент служби Радіо Свобода – Хадіджа Ісмайлова.

Дніпропетровська центральна міська бібліотека

м. Дніпропетровськ, вул. Леніна, 23
Вхід вільний

Контактна особапрограмний координатор Чеського центру в Києві
Юлія Стахівська, +38 095 505 64 14

Партнери 
Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «Один світ» http://www.jedensvet.cz
Чеська правозахисна організація «Людина в біді» www.clovekvtisni.cz
Громадська організація «Центр Громадянських Свобод» http://old.ccl.org.ua/ 
Творчий портал «Антигород» http://antigorod.com/
Об’єднання «Творче місто» http://antigorod.com/creative_city.html
Міжнародний культурний портал «Експеримент» http://md-eksperiment.org/
Дніпропетровська центральна міська бібліотека http://www.library.dp.ua/

Назад
Попередня Наступна
buttons